Duitsers zetten deur weer op een kier voor Griekenland
Na een duidelijk ‘neen’ eerder op de dag heeft Duitsland nu toch aangegeven opnieuw te willen praten met Griekenland over het steunprogramma. Al blijft het Griekse voorstel wel ‘onvoldoende’. Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt roept het Grieks verzoek meer vragen op dan het beantwoordt.
Duits vicekanselier en voorzitter van de sociaaldemocratische SPD Sigmar Gabriel heeft het harde “neen” van zijn conservatieve regeringscollega Wolfgang Schäuble (zie hieronder) richting Griekenland wat afgezwakt.
Wat Griekenland voorstelt is ook voor hem “onvoldoende” maar door te stellen dat het verzoek van de Griekse regering om het steunprogramma met zes maanden te verlengen “het vertrekpunt voor de onderhandelingen moet zijn”, zet hij de dichtgegooide deur weer op een kier.
Gabriel verduidelijkte zijn standpunt tijdens een korte persconferentie. De SPD-voorman vindt dat de eurogroep-leider Jeroen Dijsselbloem en de Europese Commissie voldoende tijd en ruimte moeten krijgen om met de nieuwe Griekse machthebbers te onderhandelen.
Frankrijk: ‘Bemoedigend signaal’
Ook Frankrijk heeft ondertussen gereageerd. Premier Manuel Valls ziet in de laatste verklaringen en beslissingen van zijn Griekse ambtgenoot Alexis Tsipras “een bemoedigend signaal dat een oplossing snel mogelijk is”. Frankrijk zal er alles aan doen opdat Griekenland deel kan blijven uitmaken van Europa en de eurozone, verklaarde de premier in het Franse parlement.
Van Overtveldt: ‘Nog veel onduidelijkheid’
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt was “de afspraak” dat Athene een verlenging van het lopende programma zou vragen, met inbegrip van alle lopende engagementen. “De brief laat daar te veel onduidelijkheid over bestaan”, zegt hij . Morgen komt de eurogroep opnieuw bijeen over Griekenland.
“Het is nu aan de Griekse regering om duidelijkheid te verschaffen en aan de eurogroep van morgen om het Griekse verzoek te evalueren”, zegt Van Overtveldt. Athene bezorgde het formele verzoek voor een verlenging van het steunprogramma donderdagvoormiddag aan eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem.
Het Duitse ministerie van Financiën reageerde al kritisch op de brief.
“De brief uit Athene is geen substantieel voorstel voor een oplossing“, luidt de reactie van de Duitse woordvoerder van minister van van Financiën Wolfgang SchäubleMartin Jäger.
Jäger herhaalde donderdag de Duitse bezwaren tegen de Griekse plannen van premier Tsipras en minister van Financiën Varoufakis. Volgens de Duitsers proberen de Grieken een overbrugginsgkrediet te krijgen, terwijl ze intussen de opgelegde besparingsmaatregelen willen omzeilen.
Volgens de persdienst van Wolfgang Schäuble beantwoordt de brief die Athene donderdag naar eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem stuurde in ieder geval ‘niet aan de criteria die de eurogroep maandag heeft gesteld’.
‘Er kan besmetting optreden in andere perifere eurolanden”, Geert Gielens (hoofdeconoom van Belfius)
Gezichtsverlies
Als de bezwaren van Berlijn worden gedeeld door andere landen van de eurozone, dan slaagt de Griekse regering niet in haar opzet om een overbruggingskrediet te krijgen zonder gezichtsverlies te lijden. De Griekse regering kan namelijk moeilijk zomaar de voortzetting van het huidige programma aanvaarden waartegen ze zich publiekelijk verzet, net zoals de schuldeisers op hun beurt zomaar een overbruggingskrediet kunnen toestaan.
De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis had nochtans zijn vertrouwen in het voorstel dat vandaag op tafel ligt en verworpen wordt door de Duitsers laten blijken.” Het voorstel zal in die mate verwoord worden dat het zowel aan de Griekse verwachtingen als die van de voorzitter van de Eurogroep (Dijsselbloem) zal voldoen,” verklaarde hij woensdag.
Europese Commissie
De Europese Commissie reageerde wel instemmend op het initiatief van Griekenland.
Volgens een woordvoerder ziet voorzitter Jean-Claude Juncker ‘positieve signalen in de brief van deze ochtend, die de weg opent naar een redelijk compromis in het belang van de stabiliteit’.
Uit de brief blijkt niet duidelijk of Athene zich bereid verklaart tijdens de gevraagde verlenging de hervormingen verder te zetten die met de EU, de ECB en het IMF overeengekomen waren.
‘Grexit is een kwestie van tijd’ , Alan Greenspan
Vrijdag
Vrijdag 20 februari komt de eurogroep vanaf 15 uur opnieuw bijeen om een oplossing te zoeken. Het huidige steunprogramma loopt normaal gezien volgende zaterdag 28 februari af. Als het verlengd kan worden tot eind augustus hoopt Griekenland een nieuwe overeenkomst met zijn schuldeisers te kunnen onderhandelen.
(Belga/Reuters/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier