Duitse economie versnelt

Angela Merkel © reuters

De Duitse economie heeft in het eerste kwartaal van dit jaar aan vaart gewonnen, dankzij hogere investeringen, toegenomen binnenlandse consumptie en meer export. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau.

Duitsland noteert als grootste economie van Europa in het eerste kwartaal van dit jaar een toename van het bbp met 0,6 procent in vergelijking met de voorgaande periode. Dat is de grootste toename in een jaar tijd. In het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de Duitse economie met 0,4 procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis nam het Duitse bbp toe met 1,7 procent.

De binnenlandse vraag in Duitsland profiteert van de gunstige omstandigheden op de arbeidsmarkt, waardoor consumenten bereid zijn meer geld uit te geven. Voorts hebben Duitse bedrijven de wind in de zeilen door de zwakke euro en aantrekkende economie, waardoor zij hun export zien stijgen. Zo steeg de export in de eerste drie maanden van 2017 meer dan de import. Bovendien gingen de investeringen van bedrijven in machines en apparatuur omhoog. Met name de bouwsector kreeg een impuls door het milde weer.

De voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau stemmen overeen met eerder gepubliceerde groeiprognoses van de Europese Commissie. Europa rekent voor de eurozone op een toename van het bbp in 2017 met 1,7 procent. In februari werd gemikt op een stijging met 1,6 procent.

Partner Content