Duitse ambassade ontkent verzet tegen IJzeren Rijn

© belga

In een gesprek met de redactie van Trends noemt de ambassadeur van Duitsland in België, Reinhard Bettzuege, de persberichten over het zogenaamde Duitse verzet tegen de IJzeren Rijn “quatsch”.

“”Duitsland wil een snelle en rechtstreekse treinverbinding tussen het Antwerpse havengebied en Noordrijn-Westfalen”, zegt Bettzueg. “Antwerpen telt vier petrochemische bedrijven uit Duitsland die dit al jaren vragen. De haven van Duisburg wil dat eveneens. Het parlement van Noordrijn-Westfalen heeft zich unaniem achter de IJzeren Rijn geschaard en doet dat nog steeds. Er was wel enig uitstel in de praktische uitwerking omdat er recentelijk verkiezingen plaatsvonden.”

Binnenkort ontmoeten de ministers Inge Vervotte (NMBS) en haar Vlaamse collega Hilde Crevits (Mobiliteit) hun nieuwe collega in Duitsland. “Ze zullen er te horen krijgen dat ons engagement blijft”, zegt de diplomaat. “Het verzet tegen de verbinding kwam vooral uit Nederland, waardoor er lang uitstel was.” De geruchten over dat verzet zijn waarschijnlijk het gevolg van het feit dat de verbinding in Duitsland zelf niet over het historische tracé zal lopen, maar naast een autoweg. “Die nieuwbouw zal de totale kostprijs laten stijgen boven de 450 miljoen die oorspronkelijk werd gebudgetteerd voor de heractivering”, klinkt het. “Die kan misschien oplopen tot 600 miljoen, maar een nog op te richten consortium zal de juiste kostprijs berekenen. Eenmaal daarover meer duidelijkheid, starten we met de praktische uitwerking.”

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content