Dit zijn de drie rampscenario’s voor de brexit
De brexit-perikelen kunnen uitmonden in chaos en verlamming. Met deze drie scenario’s moet de Britse premier Theresa May rekening houden.
Partijconferenties trekken altijd mensen aan met borden die verkondigen dat het einde nabij is. 2019 zou kunnen bewijzen dat ze het al die tijd bij het rechte eind hadden.
Voor een geslaagde brexit moeten er heel veel onwaarschijnlijke dingen goed gaan. Voor een mislukking moeten er heel veel waarschijnlijke dingen fout gaan. De Europeanen willen de integriteit van de eenheidsmarkt niet aantasten. Theresa May leidt een minderheidsregering. De Democratische Unionistische Partij wil de integriteit van het Verenigd Koninkrijk niet aantasten. De brexiteers willen een project waaraan ze hun leven hebben gewijd, niet verraden. De Labour-partij wil geen vallende regering redden. Al die dingen bij elkaar betekenen dat het resultaat heel goed chaos en verlamming kan zijn. En chaos en verlamming kunnen tot een van de volgende drie rampscenario’s leiden.
Mokerslag
Het eerste scenario is dat Groot-Brittannië zonder akkoord uit de Europese Unie tuimelt. Dat wil zeggen dat de EU besluit het als een derde land te behandelen. Aangezien de EU de grootste handelspartner van Groot-Brittannië is en moderne bedrijven afhankelijk zijn van just-in-timeleveringen, zou dat een mokerslag voor de economie betekenen. Supermarkten zouden er niet in slagen verse voeding te verkrijgen. Vrachtwagens zouden dagen worden opgehouden in de havens. De geneesmiddelen kunnen op geraken. Zulke problemen op de korte termijn zouden leiden tot rampen op de lange termijn wanneer de productie daalt, de belastingontvangsten een duik maken en de regering moet bezuinigen.
Vervroegde verkiezingen
In het tweede scenario komen er vervroegde verkiezingen en wint Labour van Jeremy Corbyn. May kan heel goed besluiten dat een stembusgang de enige weg is om uit de impasse te raken. Als dat zo is, kan de bevolking beslissen dat het de incompetentie van de Tory’s beu is en Corbyn een kans geven. Maar Corbyn heeft ermee gedreigd 10 procent van de aandelen van alle Britse bedrijven met meer dan 250 werknemers te confisqueren. Hij wil de nutsbedrijven en de spoorwegen nationaliseren en meer macht geven aan de vakbonden.
Referendum
Het derde scenario is dat het parlement besluit nog een referendum uit te schrijven. De meeste remainers en ambtenaren uit de EU zouden een gat in de lucht springen. Maar het kan de zaken ook compliceren. Zou aan de Britten gevraagd worden te kiezen tussen twee (blijven of vertrekken onder de voorwaarden van May) of drie mogelijkheden (blijven, vertrekken onder de voorwaarden van May of vertrekken onder de voorwaarden van de wereldhandel).
Groot-Brittannië ziet zichzelf graag als een verstandig land dat er met vallen en opstaan wel komt. Het komende jaar kan die illusie worden doorprikt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier