Boudewijn Vanpeteghem

De Wever en Di Rupo zeggen iets te veel dat het vreselijk moeilijk gaat

Boudewijn Vanpeteghem Boudewijn Vanpeteghem is redacteur bij Trends.

Misschien staan we wel dichter bij een federaal regeerakkoord dan de hoofdrolspelers willen doen geloven. Het gaat vreselijk, vreselijk moeilijk, klinkt het meeste door. Af en toe, en steeds vaker, is echter te horen dat er al een hele weg is afgelegd. Dat lijkt dichter bij de waarheid te liggen. Al was het maar omdat er nog steeds niets uitlekt over de formatiegesprekken.

MR-politicus Gérard Deprez verklapte ooit, hij was toen voorzitter van de Franstalige christendemocraten, dat er achter gesloten deuren zeer snel een akkoord werd gevonden voor een probleem waar de protagonisten gedurende weken elkaar publiek en frontaal hadden aangevallen. Maar we bleven nog een hele tijd in de vergaderzaal zitten, vertelde Deprez, want de bevolking zou niet hebben begrepen dat een vergelijk in een handomdraai was gevonden.

De Vlaamse nationalist Bart De Wever en de Franstalige socialist Elio Di Rupo hebben elkaar zo vaak en zo lang hard aangevallen dat ze nu onmogelijk arm in arm op de politieke bühne kunnen staan. Toch zijn ze tot elkaar gedoemd al was het maar omdat niet slagen te schrikwekkend is om te veronderstellen.

Althans voor Di Rupo, want De Wever kan daar mee leven omdat hij finaal voor een onafhankelijk Vlaanderen kiest en geen ambitie heeft om de volgende premier te worden. Dat plaatst hem hoe dan ook in een gemakkelijkere positie. Bovendien zullen mogelijke Vlaamse coalitiepartners, dat zijn vooral CD&V en sp.a, geen moeite hebben met het aanvaarden van een communautair compromis zodra de N-VA ermee akkoord is gegaan.

Voor Di Rupo ligt dat moeilijker en daarom benadrukte hij dat iedereen compromissen zal moeten sluiten. De preformateur zal communautaire toegevingen moeten doen en dan is het maar de vraag of bijvoorbeeld cdH-voorzitster Joëlle Milquet over de brug te krijgen zal zijn. Met de liberalen hoeven we niet echt rekening te houden. In de MR voeren ze een burgeroorlog en de Open Vld koos voor de oppositie.

Duobaan

Preformateur Di Rupo verklaarde op zijn persconferentie dat hij zoveel mogelijk met voormalig informateur De Wever de voorzitters van de andere partijen zal ontmoeten. De vorming van een nieuwe federale regering werd feitelijk een duobaan, maar dan eentje die twee voltijdse jobs meebrengt. Di Rupo echode De Wever: het gaat heel moeilijk, maar er is sprake van toenadering.

Informateur en preformateur, formateur, premier en vice-premier, of komt er nog iemand of iets tussenin? Een minicrisis in de formatie organiseren om een mogelijke blokkering op te heffen, behoort tot de beproefde trucs.

Het is voorlopig koffiedik kijken.

Partner Content