De Croo: ‘Als je begrotingsevenwicht wilt, kies dan voor Open VLD’

Alexander De Croo (Open VLD) en Johan Van Overtveldt (N-VA) © belga

Open VLD-vicepremier De Croo verzet zich tegen de steeds luider klinkende suggestie van coalitiepartners N-VA en MR om het saneringstempo te milderen.

Open VLD-vicepremier De Croo verzet zich tegen de steeds luider klinkende suggestie om het saneringstempo te milderen, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws maandag. ‘Als zelfs deze coalitie zijn engagement niet nakomt, lukt het nooit meer.’

Het leek de afgelopen weken alsof iedereen het erover eens was: een structureel begrotingsevenwicht tegen 2018 is geen must meer. Zowel de Europese Commissie als minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en MR-vicepremier Didier Reynders (MR) gaven aan dat het ook enkele jaren later mag worden gehaald. Open VLD hield zich enigszins op de vlakte, maar daar brengt vicepremier Alexander De Croo nu verandering in.

‘Het begrotingsevenwicht is een van de hoekstenen van deze federale regering. Als je meer geld uitgeeft dan je binnenkrijgt, vraag je om problemen. Dat weet toch iedereen? In mijn ogen is een gezonde begroting een belangrijk element, en mijn partij zal dat niet vergeten. We gaan dat niet zomaar opzijschuiven.’

De Croo, die stelt dat niemand in de regering een evenwicht tegen 2018 ter discussie stelt, verwijst ook naar de veranderde positie van de N-VA. ‘Als je een begrotingsevenwicht wilt, kies dan voor Open VLD. Voor ons kan dat in elk geval niet zomaar uitgegomd worden. Ik vind dat je niet kunt zeggen: we hebben dit in het regeerakkoord geschreven en nu gaan we ervan afwijken.’ (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content