CBFA start onderzoek naar identiteitsfraude bij banken

© belga

Bankentoezichthouder CBFA is een onderzoek gestart naar mogelijke identiteitsfraude bij Belgische banken. Dat meldt De Tijd dinsdag.

Het is de Bijzondere Belastinginspectie die de CBFA dossiers heeft doorgestuurd waaruit zou blijken dat verscheidene (groot banken hun cliënteel “valse identiteiten” bezorgen om hun buitenlandse rekeningen verborgen te houden voor de Belgische fiscus.

Volgens De Tijd ontving de CBFA drie voorbeelddossiers over rijke Belgen die onlangs hun zwart geld geregulariseerd hebben. Er zouden meer banken bij betrokken zijn, omdat eenzelfde cliënt van verscheidene banken een valse identiteit kreeg. Woordvoerder Hein Lannoy kan voorlopig enkel bevestigen dat er een onderzoek loopt naar vermoedelijke identiteitsfraude.

Enkele weken geleden liet de directeur van de Bijzondere
Belastinginspectie van Gent Karel Anthonissen al weten dat hij beschikte over recente dossiers – niet ouder dan zes jaar – waarin Belgische banken opnieuw meewerken aan fraudedossiers in Zwitserland en Luxemburg. De fraude zou erin bestaan dat beleggingsrekeningen worden overgeboekt op naam van Panamese en Bahamaanse vennootschappen. Het gaat om niet meer dan een scherm en dus om een valse identiteit, luidt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content