Bundesbank zet vermogenstaks voor Europeanen weer op de agenda

© reuters
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Landen in financiële moeilijkheden moeten een eenmalige vermogenstaks kunnen heffen. Dat zegt de Duitse Bundesbank in een nieuw rapport. De Duitsers willen daarmee dat de crisis in een eerste instantie de eigen inwoners treft en niet die van andere Europese landen.

Een eenmalige belasting op de privé bezittingen van inwoners. Dat moeten Europese landen met financiële problemen invoeren volgens de Bundesbank. ‘Een eenmalige kapitaalheffing kan meer succes hebben dan andere relevante opties,’ schrijft de bank in een rapport dat nu naar buiten is gebracht.

Een belasting op het vermogen van de eigen inwoners moet volgens de Bundesbank voorkomen dat andere Europese landen met geld en steunmaatregelen over de brug moeten komen voor lidstaten in crisis. Deze noodpaketten mogen volgens de Duitsers enkel een allerlaatste redmiddel zijn omdat ze het voortbestaan van de eurozone bedreigen.

Het IMF maakte vorig jaar al de oefening om via een eenmalige vermogenstaks van 10 procent in Europa de openbare schuld terug te dringen.

De voorbije jaren betaalden de inwoners van Europa enkele honderden miljarden euro aan steun en waarborgen aan crisislanden Griekenland, Spanje, Portugal, Slovenië en Cyprus. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content