Bruno Tobback: ‘Hoge loonkost is niet oorzaak van situatie Delhaize’
SP.A-voorzitter Tobback noemt het “cynisch dat Kris Peeters dansend op het nog warme lijk uithaalde naar de hoge loonkosten, die er in het geval van Delhaize niets mee te maken hebben”.
Warenhuisketen Delhaize kondigde deze week een besparingsoperatie aan die tot 2.500 jobs en de sluiting van 14 warenhuizen kan kosten. Na een onderhoud met het management stelde uittredend minister-president Kris Peeters dat de nieuwe regeringen werk moeten maken van een daling van de loonkost.
Ook Egbert Lachaert (Open VLD) stelde in het Eén-programma De Zevende Dag dat de loonlast een rol speelt in de situatie bij Delhaize. Tobback niet. “In dit geval hebben die nul of generlei relevantie”, luidde het. Delhaize speelt volgens hem in dezelfde omgeving als Albert Heijn, Carrefour of Colruyt.
Brugpensioen voor jonge vijftigers
In een interview in De Tijd noemt Tobback het overigens “cynisch dat Kris Peeters dansend op het nog warme lijk uithaalde naar de hoge loonkosten, die er in dit geval niets mee te maken hebben”.
Wat eventueel brugpensioen betreft, stelt Tobback dat in eerste instantie moet worden geprobeerd alle 2.500 getroffen gezinnen aan het werk te houden. Maar tegelijkertijd pleit de SP.A-voorzitter “voor het behoud van een vangnet voor wie geconfronteerd wordt met jobverlies voor wie daar niet zelf voor gekozen heeft”.
Groen-Kamerlid Kristof Calvo wees op de sterke link tussen loon en anciënniteit in ons land en vindt dat daarover een debat moet worden gevoerd. Zo hebben werknemers aan het begin van hun carrière veelal een lager loon en ligt dat loon op latere leeftijd hoger. Calvo pleit ervoor die relatie wat minder sterk te maken. Open VLD’er Lachaert reageerde dat de looncurve in ons land contraproductief werkt en vindt het voorstel van Calvo bespreekbaar. (Belga/TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier