‘Britse premier May belooft bedrijven laagste vennootschapsbelasting van G20’

Theresa May © REUTERS

In een toespraak voor bedrijven zal de Britse premier Theresa May de laagste vennootschapsbelasting van de twintig grootste economieën ter wereld beloven. Dat schrijft de Daily Telegraph.

Dat zou betekenen dat de Britse regering de vennootschapsbelasting nog meer en nog sneller zal verlagen dan verwacht, mogelijk zelf onder de 15 procent vennootschapsbelasting die de nieuw verkozen Amerikaanse president Donald Trump heeft beloofd in zijn verkiezingscampagne.

Investeren in O&O

May zou ook jaarlijks 2 miljard pond aan investeringen in onderzoek en ontwikkeling beloven, om van Groot-Brittannië een topspeler in wetenschappen en technologie te maken.

De maatregelen moeten Groot-Brittannië op scherp stellen in aanloop naar de Brexit. De beloftes van May zijn een nieuw voorbeeld van een fiscale ‘race to the bottom’, waarbij overheden de belastingen voor bedrijven verlagen in de hoop nieuwe investeringen aan te trekken. In voorgaande interviews benadrukte May dat de Britse economie alleen maar kan bloeien na een brexit met de hulp van de ondernemingen. Daartegenover staat wel dat ze wil dat de bedrijven “zich aan de regels houden.”

Volgens de Engelse krant zal de premier nog maatregelen aankondigen die Groot-Brittannië aantrekkelijker moet maken voor de ondernemingen. Zo zou het kunnen dat May afstapt van de plannen om ondernemingen te vragen meer werknemers op te nemen in de bestuursraden.

Volgens de krant zal de kanselier Philip Hammond de toespraak van de premier aangrijpen om zelf een verdere bevriezing van de brandstofbelasting en grootschalige investeringen in wegen-en spoortrajecten aan te kondigen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content