Bernanke in het verweer tegen kritiek

© belga

Ben Bernanke, de topman van de Amerikaanse Centrale Bank (Fed), heeft vrijdag in het Duitse Frankfurt zijn tanden laten zien.

Bernanke gaf begin november 2010 groen licht om via de Fed 600 miljard dollar extra in de slabakkende economie van de VS te pompen. Op die beslissing kwam vanuit Europa en China scherpe kritiek. De stimulusmaatregel zou de dollar danig doen verzwakken, waardoor het evenwicht van de wereldwijde economie uit balans zou worden gebracht, luidde het.

Bernanke probeerde de kritiek vrijdag te weerleggen tijdens een conferentie, die werd georganiseerd door de Europese Centrale Bank (ECB), door er de toehoorders op te wijzen dat de Fed enkel het economisch herstel wil aanmoedigen, nieuwe banen wil scheppen en het risico op deflatie wil verminderen.

Volgens de Fed-topman schuilt een groot gevaar in de onderwaardering van enkele munteenheden, waaronder die van China. Ook andere groeilanden laten hun munt niet vrij evolueren.

Bernanke kan alvast rekenen op de steun van Dominique Strauss-Kahn, de topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Strauss-Kahn verklaarde vrijdag in Frankfurt dat de economie koste wat het kost moet worden gestimuleerd, ook al brengen de stimulusmaatregelen ongewenste neveneffecten mee.

Volgens Strauss-Kahn gaat het met het prille economische herstel de goede richting uit, maar gaat het niet snel genoeg. Dat maakt steunmaatregelen noodzakelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content