België ontsnapt aan Europese boete

© belga

Hoewel de Belgische begroting niet aan de vereiste normen van de Europese Commissie voldoet, ontsnapt ons land toch aan de aangekondigde boete.

Hoewel de Belgische begroting niet aan de vereiste normen van de Europese Commissie voldoet, ontsnapt ons land toch aan de aangekondigde boete.

De dreiging van een Europese boete kwam er doordat het Belgisch begrotingstekort al drie jaar boven de 3 procent-norm ligt. Omgerekend zou de boete voor die onzorgvuldigheid oplopen tot 0,2 procent van het bpp, wat overeenstemt met 750 miljoen euro.

Aanvankelijk luidde de afspraak tussen Europa en België als volgt: in 2010, 2011, 2012 drie jaren op rij een besparingsronde van 0,75 procent van het bbp, en in 2012 een begrotingstekort dat onder de 3 procent ligt. In 2010 werd door regeringsperikelen in ons land amper 0,5 procent bespaard, in 2011 lukte zelfs dat niet. Eind 2012 bedroeg het Belgisch begrotingstekort 3,9 procent, ruim boven de 3 procent-norm, dus.

‘Boete onwettig’

Toch nam minister van Financiën Geens het Amerikaanse advocatenkantoor Cleary Gottlieb in de arm om een eventuele boete juridisch aan te vechten. In een advies stelde het kantoor dat een boete onwettig is. Volgens Geens valt een boete niet te rechtvaardigen, omdat de Europese commissie strengere regels wil toepassen voor een economische toestand die al in 2009 bestond. De nieuwe Europese regels werden immers pas in december 2011 door Europa goedgekeurd.

Waarom België uiteindelijk geen boete krijgt

Olli Rehn verwees in zijn verklaring naar het door minister van Financiën Koen Geens aangehaalde principe van de niet-retroactiviteit. Aangezien de versterkte regels voor het Europees begrotingstoezicht pas eind 2011 in werking zijn getreden, zou een sanctie ‘niet eerlijk’ en “juridisch niet juist” zijn geweest, aldus Rehn. In 2012 haalde België de structurele besparingsdoelstelling van 0,75 procent wel.

Geen boete, enkel uitstel

Een boete komt er tot nader order niet, maar onze regeringsleiders worden woensdag wel met drang verzocht het buitensporig begrotingstekort uiterlijk eind 2013 onder de grens van 3 procent te krijgen. Daar moet voor dit jaar nog een structurele besparingsronde van 1 procent worden bijgerekend, en voor volgend jaar een extraatje van 0,75 procent. In 2015 zou België volgens de Europese normen een begrotingsevenwicht moeten bereiken.

Vrijblijvend is het verzoek alvast niet, want de Europese Commissie verwacht van onze regeringsleiders om de drie maanden een verslag over de vorderingen in het begrotingstraject.

Andere zondaars

Behalve België krijgen ook Frankrijk, Spanje, Nederland, Polen, Portugal en Slovenië meer tijd om hun begrotingstekort onder de 3 procent te krijgen. Vijf andere landen met begrotingsproblemen, Italië, Hongarije, Letland, Litouwen en Roemenië, hebben hun huiswerk volgens de Europese Commissie tot een goed einde gebracht. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content