Belgen betalen al 20 jaar een onwettige belasting

© Reuters

Sinds meer dan 20 jaar indexeert de fiscus de bedragen uit de code van de inkomstenbelastingen zonder rekening te houden met de officiële inflatiecijfers.

Dat schrijft L’Echo. Volgens de zakenkrant stort elke belastingplichtige zo jaarlijks enkele tientallen euro’s te veel belastingen.

De belastingadministratie stelt daarmee de Belgische Staat bloot aan rechtsgedingen van belastingplichtigen, die de Schatkist miljoenen kunnen kosten. Specialisten fiscaal recht zeggen echter dat dergelijke procedures moeilijk liggen gezien de verjaring en omdat de wet een termijn van zes maanden voorziet bij bezwaren. De gedingen kunnen dus slechts slaan op één fiscaal jaar, wat meteen een pak minder interessant is voor de belastingplichtige en wat zijn belang om te handelen beperkt.

Regering kan fiscus dekken

Verder kan de regering de fiscus dekken door een tekst te stemmen die de lopende praktijk wettigt. Dat belet volgens L’Echo niet dat de Staat de afgelopen 20 jaren, volkomen onwettig, miljoenen euro’s heeft geheven.

Een jaar geleden moest Didier Reynders (MR) , toenmalig minister van Financiën, parlementaire vragen beantwoorden over het verschil tussen het inflatiecijfer van de FOD Economie en dat van de fiscus. Reynders heeft toen geen uitleg verschaft over de keuze van de prijsindexgemiddelden die de belastingadministratie maakt, aldus de zakenkrant.

Ducarme (MR): ‘Immoreel dat fiscus onwettig geheven belasting niet zou terugbetalen’

De fiscus moet belastingplichtigen de belasting die wordt geheven op een onwettige basis terug betalen, reageert volksvertegenwoordiger Denis Ducarme (MR) in. “Het zou volkomen immoreel zijn indien de fiscus de belastingplichtige inderdaad de belastingen, die onwettig zijn geheven, niet terug betaalt”, zegt Denis Ducarme.

“Het zou nog immoreler zijn indien het politieke niveau zich zou verbergen achter een wettelijke herformulering om de staat en de belastingadministratie te beschermen, daarmee de onwettigheid uit het verleden vergoelijkend”, aldus het federale Kamerlid.

Denis Ducarme kondigt nog aan dat hij minister van Financiën Steven Van Ackere (CD&V)over de kwestie zal interpelleren in de commissie financiën. (Belga/SD)






Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content