Belastingvrije bedrijfsherstructureringen na overnamegolf

© belga

Drie jaar na de aanpassing van de Europese overnamerichtlijn hebben alle 27 lidstaten de nieuwe verplichtingen geïmplementeerd in hun nationale wetgeving. “Zo kunnen grensoverschrijdende bedrijfsherstructureringen voortaan volledig belastingvrij plaatsvinden”, zegt Jan Muyldermans, Lead Transaction Partner van PricewaterhouseCoopers (PwC).

“Na de overnamegolf van de voorbije jaren speelt zich nu een nieuwe trend af, namelijk consolidatie en bedrijfsvereenvoudiging (‘corporate simplication’). Door de financiële crisis is kostenbesparing een belangrijke vorm van winstbehoud geworden.”

Uit de Global M&A Survey van Intralinks juli 2010 blijkt dat zowat 62 procent van de ondervraagde M&A-professionals het komende jaar een forse stijging verwacht van het aantal bedrijfsherstructureringen. Een vereenvoudiging van de bedrijfsstructuur leidt weliswaar tot eenmalige en/of structurele besparingen, maar heeft ook een prijskaartje. Zo moet betaald worden voor de erkenning van elkaars goodwill (de meerwaarde van een onderneming boven het eigen vermogen). Muyldermans: “Nu bestaat het juridische en het fiscale kader om heel de operatie optimaal door te voeren. Daarom hebben wij alle voorwaarden in een handige gids, ‘Tax Restructuring in the EU’, samengevat.”

Sinds het begin van dit millennium steeg het aantal fusies en overnames in Europa. In 2007 bedroeg de gezamenlijke waarde van al die transacties niet minder dan 1.100 miljard euro. Dat is meer dan een verdubbeling in vier jaar. “We stellen vast dat ondernemingen heel wat tijd nodig hebben om een nieuw verworven bedrijf in de groep te integreren”, zegt Muyldermans.

Vaak gebeurt het zelfs gewoon niet. Maar operationeel leidt de overname tot soms zeer complexe bedrijfsstructuren met meerdere entiteiten en divisies in tal van landen. Zo wordt een aantal voordelen niet gerealiseerd. Als oplossing zijn nu belastingvrije bedrijfsherstructureringen mogelijk. Muyldermans: “In een economische laagconjunctuur zoals vandaag is kostenbesparing een topprioriteit van het management. Het verminderen van de complexiteit van de bedrijfsstructuur na overname speelt daarbij een alsmaar belangrijkere rol. In de praktijk liquideren ondernemingen slapende vennootschappen, verminderen het aantal actieve entiteiten via fusies of integreren dochterfirma’s in het moederbedrijf. Zo vormen ze aparte legale entiteiten om tot filialen (‘branches’), zodat consolidatie van winst en verlies mogelijk wordt.”

E.P.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content