Bediende ontslaan in België fors duurder dan in andere Europese landen

Met gemiddeld 12 maanden ligt de opzegvergoeding voor bedienden in ons land veel hoger dan in 18 andere Europese landen.

Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van het advocatenkantoor Laga waarover De Tijd woensdag bericht.

“Door de band genomen bedraagt de opzegtermijn voor bedienden in België 1 maand per jaar anciënniteit. Als je weet dat de ‘gemiddelde anciënniteit’ 13 jaar is, weet je ook dat de ‘gemiddelde opzegtermijn’ voor bedienden zowat 1 jaar is. In andere Europese landen is die opzegtermijn beperkt tot maximum 7 maanden”, zegt Erwin Vandervelde, het hoofd van de praktijkgroep arbeidsrecht bij Laga.

Reden ontslag niet toelichten

Daar staat tegenover dat België het enige land in Europa is waar de werkgever niet verplicht is het ontslag van een bediende toe te lichten. En dat is volgens Lieven Monserez, praktijkassistent sociaal recht aan de KULeuven, en ook actief op het kantoor Laga, op termijn onhoudbaar.

“De Belgische regering heeft de boot lang kunnen afhouden. Maar ondertussen is het Verdrag van Lissabon in werking getreden. Dat verwijst uitdrukkelijk naar het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie en daarin staat uitdrukkelijk dat elke werknemer het recht heeft om de reden van zijn ontslag te kennen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content