Ballet van Vlaanderen krijgt 131 euro subsidie per toeschouwer

© belga

Puike (internationale) dansprestaties, maar houterige financiële ritmes. Trends analyseert deze week de geldstromen bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. De instelling verwacht te veel van de subsidietrog.

Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen staat al enkele weken in de belangstelling, na het ontslag van de artistieke leider Kathryn Bennetts.

Trends legde de boeken bloot van het enige klassieke balletgezelschap in het land. Daaruit blijkt een mooi artistiek parcours. Maar de financiële begeleiding laat te wensen over.

Tussen 2005 – het jaar van de komst van Bennetts – en 2009 danste de instelling naar een overgedragen verlies van 2,4 miljoen euro. 2009 werd een winstjaar omdat de Vlaamse overheid geld gaf voor een herstructurering. Tot 2009 stond de financiële rapportering nauwelijks op punt. De onderneming werkt voortaan via een analytische boekhouding. De budgetten worden per productie dus effectief vooraf vastgelegd en opgevolgd.

Toch blijft de instelling te afhankelijk van subsidies. Die leverden in 2009 met 7,83 miljoen euro 84 procent van de inkomsten. Met geen 50.000 toeschouwers, betekent het 131 euro subsidie per theaterstoel. En ook de volgende jaren wordt fors gemikt op subsidies. Volgens de budgetprognoses van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen zouden de subsidies tot 2015 met de helft toenemen, tot 9,4 miljoen euro. De eigen omzet zou veel minder procentueel stijgen, met 29,5 procent naar 1,2 miljoen euro.

“We budgetteren de eigen inkomsten bewust zeer voorzichtig”, meldt de zakelijke leider Chantal Pauwels in een gesprek met Trends. “We hebben wel degelijk ambitie, maar we rekenen ons niet rijk”.

Ook de professionele dansers worden niet echt rijk van hun activiteit. Een danser verdient gemiddeld 2500 euro bruto per maand. Een principal (‘sterdanser’) krijgt 4000 euro bruto per maand.

W.R.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content