Arbeidsinspectie krijgt hulp van andere sociale inspectiediensten

.

De Arbeidsinspectie beschikt momenteel over 168 medewerkers om toe te zien op de veiligheidsmaatregelen op het werk in het kader van de bestrijding van corona.Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) hoopt tegen eind volgende week een volmachtbesluit goedgekeurd te krijgen zodat ook de andere sociale inspectiediensten kunnen optreden in bedrijven. Het aantal inspecteurs kan zo tot 1.000 stijgen.

Tussen 23 maart en 30 april kreeg de Arbeidsinspectie van de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk (TWW) 1.341 corona-klachten. Ze voerde ook 1.142 controles op afstand en 986 controles ter plaatse uit. Dat leidde tot 736 waarschuwingen, 88 termijnen om zich in regel te stellen, 8 PV’s en 34 sluitingen.

De Arbeidsinspectie telde begin mei 168 mensen. Er lopen ook nog 8 vacatures, aldus minister Muylle. Maar zij werkt aan een regeling om meer mensen te laten toezien op de coronaregels voor bedrijven. Momenteel kan enkel de Arbeidsinspectie dat, maar Muylle wil de superkern eind volgende week een volmachtbesluit voorleggen zodat ook andere sociale inspectiediensten zoals de RVA en Toezicht op Sociale Wetten kunnen meewerken aan het toezicht en de beteugeling van misbruik van de corona-veiligheidsmaatregelen.

Alle diensten samen tellen 1.000 mensen, maar het is volgens de minister niet de bedoeling dat die allen zullen ingezet worden voor de coronamaatregelen.

Partner Content