Aasgierfondsen ondermijnen investeringsprojecten in Congo

© belga

Een vonnis van het hof van beroep in Hongkong kan het investeringsklimaat in Congo verder bezwaren. De uitspraak in het voordeel van FG Hemisphere Associates uit New York dreigt een streep te trekken door Chinese mijncontracten in Congo.

Het Amerikaanse ‘aasgierfonds’ kan immers een deel van 350 miljoen dollar inpikken die de Chinezen als voorschot moeten betalen aan het Congolese staatsmijnbedrijf Gécamines. In april 2004 werd bekend dat een Chinees consortium onder leiding van China Railway Group in ruil voor de bouw van grote infrastructuurwerken een mijncontract van 6,8 miljard euro had beklonken voor de opdelving van 10 miljoen ton koper en kobaltreserves.

Aasgierfondsen dagen regeringen voor rechtbanken in de hoop een veelvoud binnen te halen van de overheidsschulden die ze voor een fractie afkochten van schuldeisers. Maar ze dagvaarden ook bedrijven die contracten sluiten met overheden of staatsbedrijven. Hetzelfde zou kunnen gebeuren nu de mijngroepen Freeport McMoRan uit de VS en First Quantum Minerals uit Canada bij internationale rechtbanken klacht dreigen in te dienden tegen Congo.

In 2004 verkocht Energoinvest uit het toenmalige Joegoslavië zijn eis tot schadevergoeding aan FG Hemisphere, nadat een contract voor elektriciteitsvoorzieningen werd afgelast. Het Amerikaanse aasgierfonds greep het Chinese mijncontract aan om de zaak aan te spannen bij een rechtbank in Hongkong, dat onder het ‘één land-twee systemen’-akkoord met Peking een onafhankelijk rechtspraak garandeert. Peking betwistte nochtans dat Hongkong bevoegd zou zijn voor dit ‘buitenlandse dossier’.

Intussen klaagt een Congolese parlementscommissie aan dat 23 miljoen dollar spoorloos verdwenen is. Ze waren deel van voorschotten die China Railway voor hetzelfde mijncontract al betaald zou hebben aan Gécamines. De commissie verdenkt sommige bewindslieden van ‘collusie’.

E.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content