Maak van uw pc een superbewaker
Ook beveiligingscamera’s sluit u tegenwoordig aan op uw computernetwerk. Dat zorgt voor minder apparatuur en meer mogelijkheden.
Reacties: e-trends@trends.be
We worden met z’n allen steeds vaker bespied. De tijd dat alleen openbare gebouwen een beveiligingscamera hadden, is al lang voorbij. Tegenwoordig maken ook KMO’s er gebruik van om de parking, het magazijn of de winkelruimte in de gaten te houden. Een duidelijk zichtbare camera dient als afschrikmiddel, maar levert hopelijk ook bewijsmateriaal op wanneer u toch het slachtoffer wordt van een inbraak of een diefstal. En dus bent u genoodzaakt het beeldmateriaal constant op te nemen op een videocassette en die cassettes een tijdje te bewaren.
Selectief geheugen
Maar ook hier zorgt de digitalisering voor een slimmer, flexibeler en efficiënter systeem. Zogenaamde netwerkcamera’s geven hun beelden niet langer door aan een videorecorder, maar staan via het computernetwerk in verbinding met een pc of server. Die bewaart het beeldmateriaal op de harde schijf. Het is echter de speciale software die op zo’n computer draait, die zorgt voor extra intelligentie en uiteindelijk het verschil uitmaakt.
Wij gingen kijken naar een demo-opstelling bij het Brusselse bedrijfje Digital, op basis van hard- en software van de Zweedse sectorspecialist Axis. Een basisversie van de software, Camera Recorder, beheert tot maximaal zestien camera’s en kost zo’n 600 euro. De prijs voor een camera varieert, uiteraard afhankelijk van de mogelijkheden, van minder dan 200 tot meer dan 1500 euro.
Camera Recorder houdt bijvoorbeeld in de gaten of er op de ontvangen beelden beweging te zien is. Met die informatie is het mogelijk om selectief beeldmateriaal te bewaren. In plaats van constant beelden van een lege parking te bewaren, kunt u de pc bijvoorbeeld de opdracht geven om alle sequenties op te slaan waarop beweging te zien is.
Omdat het systeem ook kan teruggrijpen op eerder ontvangen beelden, is het zelfs mogelijk om de opname pakweg vijftien seconden voor de eerste beweging te laten starten. Zo vult u uw harde schijf alleen met de informatie die u echt nodig hebt. Dankzij kleine uitbreidingsmodules kunt u de software ook laten berekenen, op basis van de bewegingen aan de ingang bijvoorbeeld, hoeveel mensen zich in een ruimte bevinden. Al deze instellingen kunnen uiteraard bewaard worden, niet alleen voor het systeem op zich maar ook nog eens per camera. Ondanks de uitgebreide mogelijkheden hoeft u niet bepaald een expert in huis te halen om alles te bedienen, want de software is erg gebruiksvriendelijk.
Kijken via het internet
Axis sleutelt constant aan de software, klinkt het. Een nieuwe versie speelt handig in op de mogelijkheid van een aantal camera’s om in alle mogelijke richtingen te bewegen en in te zoomen. Die patrollingfunctie analyseert de bewegingen in het beeld en stuurt de camera automatisch zo dat de persoon of het voertuig in kwestie zo lang mogelijk gevolg wordt.
Omdat de beelden verstuurd worden via het lokale computernetwerk, is het vaak zonder extra kosten mogelijk ze ook via het internet te bekijken. Daarbij vormt de gebruikte internetverbinding natuurlijk wel een beperking, vanwege de grote hoeveelheid gegevens die versast moeten worden. Een demonstratie met een camera in Sint-Niklaas en een ontvanger in Brussel toont dat met een ADSL-verbinding één tot twee beelden per seconde verzonden kunnen worden. Dat is echter, zeker wegens de prima beeldkwaliteit, vaak genoeg om snel in te schatten hoe de zaken ervoor staan.
Raphael Cockx
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier