LUC VAN DEN BRANDE

Verwaarloost buitenlanders.

Bij incidenten tussen Vlaanderen, België, buitenlanders en Europa zie de discussie over het stemrecht in de Belgische gemeenten voor Europese burgers merken veel ondernemers terecht op dat de Vlaamse regering er een potje van maakt door niet op een professionele wijze de buitenwereld te informeren over wat hier reilt en zeilt.

Dat is geen onmogelijke taak. In Brussel werken 2500 buitenlandse EU-correspondenten. Wie hen op regelmatige basis een overzicht toont van hoofdartikelen en informatieve artikelen uit de Vlaamse bladen herstelt minstens hun eenzijdige berichtgeving (zij lezen de Franstalige kranten, omdat ze geen Nederlands kennen).

Zo’n initiatief mag geen propagandablad van de Vlaamse regering zijn. Wel kan van haar steun verwacht worden, als “de privé” iets doet. Die privé-sector heeft wat gedaan : De vzw Persspiegel waarbij onder meer journalisten van Trends waren betrokken werd opgericht op 26 september 1994. Opzet was regelmatig een Engelstalig persoverzicht te publiceren voor buitenlandse correspondenten en belangstellenden in Brussel. Contacten werden gelegd met bedrijven én met het kabinet- Van den Brande. Principe was dat 1 frank privé-geld zou worden aangevuld met 1 frank overheidsgeld (cash of via abonnementen…). Het eerste budget bedroeg 4,7 miljoen frank. Anderhalf jaar werd gepraat met Van den Brande. Persspiegel had intussen van ondernemingen de toezegging om voor enkele miljoenen mee in het informatieproject te stappen.

Voor de stichters van Persspiegel bleek van bij de start dat de Vlaamse regering wel iets zag in hun voorstel, mits de sturende rol van de overheid in de inhoud van het blad zou worden aanvaard. Met deze ingreep wilde Persspiegel niet instemmen. Op 16 juli ’96 ontving de vzw van de Vlaamse minister-president een brief om te melden dat er niet aan financiële steun kon worden gedacht, omdat er geen antwoorden kwamen op de vragen gesteld aan de vzw (vragen over de kwestie van de redactionele controle). De vzw heeft toen maar de al ontvangen sommen teruggestort aan de bedrijven, met een verontschuldigingsbrief.

De Vlaamse regering heeft geld voor een perscampagne. Zij hoeft slechts haar zinloos vierkleurenmagazine Flanders/Flandre op te doeken. Het is een voorbeeld van vervelende, routineuze propaganda. De Vlaamse Volksbeweging vult met beperkte middelen het informatiegat : zij publiceert Flemish Press Review.

LUC VAN DEN BRANDE (VLAAMSE REGERING) Geen steun aan onafhankelijk blad voor buitenlandse correspondenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content