LOTTOWIJZER – THE SAFE. DE BLITSE BANKROVERS
Al spelend de tijd verdrijven en een miljoen winnen. Het motto van “Kraak de Kluis”.
Nu zaterdag 8 juli verzamelen een honderdtal handige Harry’s in de Antwerpse Holiday Inn. Zij zijn het kruim van de 35.000 Vlamingen die zich de voorbije maand suf piekerden op Kraak de Kluis, een spel van uitvinder Stefan Vandevelde dat door Philip Wille-De Wael op de markt werd gebracht.
“Een kluis kraken is een soort kinderdroom. Het spel heeft veel weg van de kubus van Rubick. Het is een ideaal spel om de tijd te verdrijven. En je kan er nog een miljoen mee winnen ook. ” Want met dat bedrag trekt de winnaar zaterdagavond cash naar huis.
Kraak de Kluis is niet de eerste stunt waarmee Wille-De Wael uitpakt. Half augustus 1992 komt hij op de lumineuze idee om het lottobriefje, dat door zijn broze kwaliteit vaak beschadigd was, te beschermen met een licht kartonnen hulsje. De Lottowijzer is geboren, op één januari 1993 ziet de gelijknamige NV het levenslicht. Het blijkt een gat in de markt : het eerste jaar wordt een omzet van 11,8 miljoen frank gehaald, in 1994 klimt de omzet tot 15 miljoen frank. Vier miljoen Lottowijzers gaan over de toonbank. De klant krijgt de Lottowijzer gratis, het ding wordt door reklame betaald. Grote, bekende namen adverteren. De Lottowijzer blijkt een ideaal middel voor koepons of kortingsbons. Lederland biedt via Lottowijzer een gratis catalogus, Quick geeft in Gent een gratis cheese burger weg.
Het publiek én de advertentiewerving van Kraak de Kluis zijn verschillend. “De Lotto-konsument speelt op het geluk. De Kraak de Kluis-konsument doet nooit mee aan kansspelen. Hij is een puzzelaar, een nadenker. ” Het spel bestaat uit een dozijn kaarten die, in de juiste kombinatie, op 24 sleutelgaten passen. Op de achterkant van de kaarten kunnen sponsors hun boodschap kwijt. De reklamewerving levert vandaag een vijfde van de omzet, de verkoop van het spel 80 %. Aan de lancering van het spel werd zes miljoen frank besteed. De eerste spelmaand bracht zeven miljoen frank omzet op, Wille-De Wael verwacht voor 1995 een omzet van 80 miljoen. Voor Kraak de Kluis werd in maart 1995 een aparte firma opgericht, de NV Lottowijzer – The Safe. Financier Dirk Vervaet bezit 99 % van de aandelen, 1 % is in handen van Wille-De Wael. Vervaet is de man die vorig jaar de eerste indoor carting in België opende. De NV De Lottowijzer is voor 20 % in handen van Wille-De Wael en voor 80 % van Antony Baele, zijn schoonvader.
PHILIP WILLE-DE WAEL (LOTTOWIJZER-THE SAFE) Spelen voor denkers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier