Linkeroever maakt inhaalbeweging

ANTWERPEN In het eerste kwartaal was er een prijsexplosie, vooral in het noorden van de stad. © debby termonia

Na een coronadipje in 2020 volgen de vraagprijzen van appartementen in de Antwerpse binnenstad opnieuw een stijgende lijn.

De gemiddelde vraagprijs voor een bestaand appartement van 80 vierkante meter in de Antwerpse binnenstad bedraagt 283.440 euro. Dat blijkt uit de nieuwe vastgoedbarometer van het studiebureau de Crombrugghe & Partners op basis van vastgoedadvertenties op Immovlan.be (zie Wat meet de barometer?).

In alle deelmarkten van de stad Antwerpen zitten de vraagprijzen stevig in de lift. Op jaarbasis toont de barometer een prijsopstoot van 14,6 procent in de Antwerpse binnenstad. De uitschieter is evenwel Linkeroever, waar de referentieprijs een sprong maakt van 21,2 procent. Ook in Antwerpen 2018 (+14,2%) en Antwerpen Noord (+13%) liggen de stijgingspercentages uitzonderlijk hoog.

De Crombrugghe & Partners wijst bij die sterke prijsfluctuaties op de bijzondere marktomstandigheden door de coronacrisis. Vorig jaar toonde de barometer na het heropenen van de vastgoedmarkt na de lockdown immers enkele verrassende prijsdalingen (-3,9% in de binnenstad). Daarna herstelde de markt zich snel en ontstond zelfs een gespannen marktsituatie door een sterke vraag naar woningen met voldoende buitenruimte. Dat leidde in het eerste kwartaal van dit jaar tot een prijsexplosie, vooral in het noorden van de stad (+26,5%). In het tweede en het derde kwartaal lijkt dus vooral Linkeroever gevoelig voor de verhitting op de vastgoedmarkt.

Buiten de stadsring zijn de prijsstijgingen iets gematigder, maar nog altijd stevig. In Merksem veerde de gemiddelde vraagprijs op met 12,2 procent tot 174.810 euro. Borgerhout blijft, ondanks een klim van 10,7 procent, de goedkoopste deelmarkt. De referentieprijs bedraagt er nu 172.450 euro. In Berchem bleef de prijstoename relatief beperkt (+5,8%), maar het blijft wel de duurste deelmarkt buiten de ring

Huurprijzen evolueren trager

De evolutie van de huurprijzen volgt niet hetzelfde verschroeiende tempo als dat van de vraagprijzen op de koopmarkt. Al zijn stijgingen van 9,1 procent in de binnenstad en 11 procent in Borgerhout ook wel best stevig. In de binnenstad bedraagt de referentiehuurprijs voor een appartement van 80 vierkante meter nu al 980 euro. De goedkoopste huurmarkten zijn Ekeren (655 euro; op basis van een beperkt aantal advertenties) en Deurne (725 euro).

Het verschil in tempo tussen de koopmarkt en de huurmarkt resulteert onvermijdelijk in nog meer neerwaartse druk op het huurrendement. In de binnenstad is dit intussen gezakt tot 3,4 procent.

Linkeroever maakt inhaalbeweging
© debby termonia

Wat meet de barometer?

De vastgoedbarometer van de Crombrugghe & Partners geeft een indicatie van het prijsniveau en het prijsverloop van appartementen op de secundaire markt (bestaande appartementen, geen nieuwbouw). De ruwe data van deze barometer zijn de vastgoedadvertenties op Immovlan.be. De Crombrugghe & Partners past op die ruwe gegevens enkele filters toe (extreme prijzen, onvolledige data…) om tot betrouwbare en vergelijkbare richtprijzen (verkoop) en huurprijzen te komen. Het (theoretische) huurrendement is de verhouding van de jaarlijkse huur (gecorrigeerd met een leegstandsperiode) en de richtprijzen op de verkoopmarkt (inclusief kosten en taksen).

Linkeroever maakt inhaalbeweging
Linkeroever maakt inhaalbeweging

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content