LIMBURGSE TWEELING

De Limburgse wervings- en selectiekantoren ASC en SBA zijn gefuseerd. Het nieuwe ASC Human Resources Consultants streeft naar een nationale doorbraak en mikt op de euregio Maas-Rijn.

Hoewel ze afzonderlijk werden opgericht, zijn de Limburgse wervings- en selectiekantoren ASC en SBA altijd al een tweeling geweest: ze haalden allebei net geen 10 miljoen frank omzet, waren actief in dezelfde regio én op hetzelfde activiteitenveld. “We legden en leggen ons vooral toe op het rekruteren van kaderleden en het selecteren en screenen van – soms grote groepen – kandidaten,” zegt Rik Boulogne (ASC). En beide firma’s hadden nog een trekje gemeen. Ze waren allebei actief op het vlak van organisatieonderzoek en het begeleiden van veranderingsprojecten. “Niet vanzelfsprekend, maar ook niet uitzonderlijk voor een wervings- en selectiekantoor. Wij hebben eigenlijk pas tijdens de fusiegesprekken beseft dat wij een tweeling waren,” aldus Herman Severijns (SBA). “Ten slotte waren we beide ook actief in overheidsdiensten en in de non-profit. Zo zijn wij nu een aantal gemeentediensten aan het stroomlijnen. In totaal gaat het om 10% tot 15% van onze omzet.”

Het nieuwe ASC Human Resources Consultants ontstond begin oktober uit een fusie van de twee kantoren waarbij de aandeelhouders dezelfde bleven: Herman Severijns, Rik Boulogne, enkele mensen uit het kantoor en een paar stille vennoten. Waarom werd niet voor interne groei gekozen? Severijns: “Wij hadden allebei een kantoor met drie mensen. Om door te groeien naar zes mensen moet je eerst de kosten laten oplopen: mensen in dienst nemen, opleiden, je infrastructuur aanpassen… De omzetstijging volgt met een zekere vertraging en dat zou met onze kleine structuur niet te doen geweest zijn. Door de fusie hebben wij daarentegen fors kunnen snoeien in de overheadkosten én beschikken wij onmiddellijk over zes ervaren mensen.”

Dankzij de fusie zal ASC Human Resources Consultants ook grotere projecten kunnen aanpakken. Maar de hoofdreden blijft groei: voor volgend jaar wordt op een omzet van 25 miljoen frank gemikt. “Wij willen nationaal doorbreken én ons tegelijk sterker profileren in de euregio Maas-Rijn, het grensgebied met Nederland en Duitsland, waarvan de economische en sociale samenhang almaar sterker wordt,” zegt Severijns. “Begin 1999 openen wij een kantoor in Brussel, maar een vestiging in Aken bijvoorbeeld is op termijn niet ondenkbaar. In eerste instantie steken wij de Nederlands-Limburgse grens over.”

“De nationale uitbreiding komt er eigenlijk op vraag van onze grote klanten, die vaak ook in het Brusselse actief zijn en de selectie van kandidaten in die regio willen laten plaatsvinden,” gaat Boulogne verder. “De Brusselse markt is ook groter dan de Limburgse. In ieder geval is onze nieuwe dimensie perfect leefbaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content