Lijken in de kast?

De groeivertraging van de Amerikaanse economie heeft niet alleen de technologiesector getroffen, ook duurzame consumptiegoederen krijgen klappen. Verschillende meubelproducenten en -verkopers waarschuwen dat de verkoop terugvalt.

1. La-Z-Boys (LZB)

De naam laat het misschien niet vermoeden, maar La-Z-Boys is wel degelijk een meubelproducent. In de tweede helft van april moest het bedrijf de winstprognoses naar beneden halen. Het lopende kwartaal zal maar een winst per aandeel van 0,26 tot 0,31 dollar opleveren, terwijl eerst op 0,34 dollar was gerekend. Er worden niet alleen minder bestellingen geplaatst, ook blijkt dat sommige kleinhandelaren moeilijkheden hebben om hun facturen te betalen.

Grote baas Jerry Kiser van La-Z-Boys verwacht dat de zaken in de komende vier tot zes maanden vierkant kunnen blijven draaien. Pas vanaf de tweede helft van het jaar zou er een verbetering optreden. Ondanks de minder goede berichtgeving heeft de koers van La-Z-Boys toch vrij goed standgehouden. De koers-winstverhouding bedraagt nu ongeveer twaalf. Het aandeel is dus niet duur, al is het natuurlijk de vraag wanneer de resultaten weer gaan verbeteren.

2. Stanley Furniture (STLY)

Stanley Furniture ontwerpt en maakt meubelen uit de duurdere prijsklasse. Het bedrijf biedt een breed gamma van producten aan, gaande van keukens via bedden tot kantoormeubelen.

Het boekjaar 2000 was al vrij zwak. De omzet steeg weliswaar nog met 7% tot 283,1 miljoen dollar, maar de winst steeg met amper 2%. “De schuld van duurdere grondstoffen,” klonk het. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Stanley Furniture geen extra hinder zal ondervinden van de afkoeling in de economische groei.

Het aandeel noteert nu tegen een koers-winstverhouding van iets meer dan tien.

3. Furniture Brands (FBN)

Ook Furniture Brands is een beursgenoteerde meubelproducent met een breed aanbod. In het boekjaar 2000 was er al duidelijk sprake van een lagere groeivoet. De omzet steeg weliswaar nog met 1%, maar de nettowinst voor eenmalige kosten en baten daalde met 3%. De verwachtingen voor het boekjaar zijn niet bepaald hooggespannen.

Van forse druk op de koers is bij Furniture Brands nog geen sprake. De koers noteert niet zo ver onder de piek op 26,70 dollar. In de huidige economische omstandigheden lijkt het haussepotentieel voor dit aandeel echter beperkt.

4. Ethan Allen (ETH)

Bij deze keten zijn de gevolgen van de groeivertraging al duidelijk merkbaar. Over het derde kwartaal van het boekjaar 2000-2001 bedroeg de winst nog 20 miljoen dollar, tegenover 23,2 miljoen dollar over dezelfde periode van vorig jaar. De winst per aandeel liep terug van 0,57 tot 0,50 dollar. Ook de winstprognoses voor het vierde kwartaal werden naar beneden bijgesteld. Van een opleving in de vraag is volgens Ethan Allen nog geen sprake.

Ondanks de zwakkere cijfers heeft de koers van Ethan Allen tot dusver goed kunnen aanklampen. De tegenvallende verkopen zaten mogelijk al in de koers verrekend. Ethan Allen noteert momenteel tegen een koers-winstverhouding van rond de zestien, waardoor het aandeel in zijn sector relatief duur geprijsd is.

Jos Sterk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content