Liever meer ervaring

THOMAS PIETERS "Ik kwam dit seizoen wat te laat op gang." © BI

Thomas Bjorn heeft gekozen voor zekerheid, toen hij de laatste vier spelers voor het Europese team moest aanwijzen. De Europese wildcards voor de Ryder Cup, die plaatsvindt van 28 tot 30 september op de Golf National de Paris, gaan naar spelers met veel ervaring: de Spanjaard Sergio Garcia (38), de Zweed Henrik Stenson (42) en de Engelsen Paul Casey (41) en Ian Poulter (42). Verrassend is dat niet. Bij de acht spelers die hun plaats rechtstreeks hadden afgedwongen via de Europese en internationale klassementen zitten al vijf rookies: de Spanjaard Jon Rahm, de Deen Thorbjorn Olesen, de Zweed Alex Noren en de Engelsen Tommy Fleetwood en Tyrell Hatton. Dat Bjorn dan koos voor jongens met lange staat van dienst, is logisch.

De Ryder Cup is immers geen gewoon toernooi. Het wordt in teamverband gespeeld. Een coach wil een team dat niet alleen ervaren is, maar ook heel homogeen. In de Ryder Cup is mentale weerbaarheid ook zeer belangrijk, want de druk ligt er heel hoog. “Ik heb nooit zo op mijn benen staan trillen als op de afslag van de eerste tee van mijn eerste Ryder Cup”, zegt Nicolas Colsaerts.

Op basis van zijn recentste resultaten verdiende Garcia zeker geen selectie. In vier toernooien van de Grand Slam raakte hij niet voorbij de cut. Toch aarzelde Thomas Bjorn geen seconde: “Sergio is de ziel van ons team. Zowel op als naast de green speelt hij een cruciale rol.” En over Ian Poulter zei de Europese kapitein: “Zijn hart klopt op het ritme van de Ryder Cup. Hij heeft veel teamgeest, is zeer gedreven en wil altijd winnen. En dat kan hij als geen ander overzetten op zijn collega’s.”

Natuurlijk betreuren sommige waarnemers dat verscheidene jonge spelers niet geselecteerd zijn, temeer omdat sommigen tegenwoordig ook heel sterk bezig zijn, zoals Rafael Cabrera-Bello, Matthew Fitzpatrick, Matt Wallace en Thomas Pieters. De Antwerpenaar droomde er stiekem van dat Bjorn hem aan boord zou nemen, want de voorbije weken zette hij degelijke prestaties neer: Pieters werd zesde in het PGA Championship, de laatste major van het seizoen. Bovendien deed hij het uitstekend in de Ryder Cup van 2016, waar hij vier punten pakte, een record voor een debutant. Pieters was dus wel degelijk een kandidaat voor een wildcard. “Maar ik kwam dit seizoen wat te laat op gang en ik slaagde er ook niet in dat toernooi te winnen dat het verschil had kunnen maken”, beseft hij zelf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content