Licht verteerbaar

In restaurant Rooden Scilt wordt bewezen dat gastronomische kwaliteit niet gepaard hoeft te gaan met astronomische prijzen.

Op het rustige dorpsplein van Erps-Kwerps, waar de kerk ook letterlijk in het midden staat, namen Hans-Jürgen Porteman en zijn vrouw Régine vijf jaar geleden het wat achterop geraakte eethuis Rooden Scilt over. Door hun inzet en vakmanschap wisten zij in luttele maanden tijd de vroegere reputatie te herstellen. Sindsdien geniet het eethuis opnieuw het vertrouwen van zakenlui en fijnproevers, die er lekker komen eten voor licht verteerbare prijzen.

Eigenaar/chef-kok Hans-Jürgen is een enthousiaste jongeman, die kan bogen op een gedegen opleiding. Na de koksschool Ter Duinen in Koksijde deed hij ervaring op in bekende restaurants zoals La Pomme Cannelle (Brussel), La Réserve (Knokke), Les Ramiers (Crupet), D’Hulhaege (Deinze), Maxim’s (Parijs en Brussel) ; hij was ook chef-kok van La Maison du Seigneur in Waterloo.

Régine kent eveneens het klappen van de zweep : zij werkte tien jaar lang in de Brusselse horeca. Vanaf de eerste dag besliste het duo dat lekker eten in Rooden Scilt geen stijfdeftige en dure bedoening mag zijn, en daar is men tot op heden in geslaagd. Er wordt gewerkt met een kleine winstmarge ; de grotere omzet zorgt voor de rendabiliteit.

Het restaurant is opgetrokken in Vlaamse hoevestijl met veel witte steen en bepleisterde muren ; het interieur is gedecoreerd met oude meubelen en antieke snuisterijen. Twee jaar geleden werd de zaak uitgebreid met een ruime en heldere eetzaal. Op de tafel die wij daar uitkozen, stond een schaaltje met druiven en walnoten : een eetbaar stilleven dat er heel wat aangenamer uitzag dan het obligate vaasje met drie bloemen.

Zoals de meeste andere klanten lieten wij ons verleiden door het verjaardagsmenu : aperitief met zakoeski’s, drie bereidingen met kleine kreeftjes, een voortreffelijke Chablis Laroche of champagne van het huis naar believen, nagerecht en koffie met versnaperingen (nog tot 31 augustus voor de uitzonderlijke prijs van 1800 fr.).

Eerst verscheen een krokant slaatje van kreeft, gerookte zalm, zure appeltjes en mango in een sausje van passievruchten en dragon. Daarop volgde warme kreeft “Régine” met broccoli, in een schaaldierensoepje met parfum van steranijs. Nummer drie was gegratineerde kreeft met garnalen, een blaadje basilicum, zoete tomaten en een smakelijke mousseline van bintjes, op smaak gebracht met olijfolie van koude persing. Het dessert bestond uit amandelkrulkoek, gevuld met fruit en opgediend met ijs van rozemarijn. En om de laatste gaatjes te vullen, kregen we bij de koffie zelfgebakken rijsttaart en amandelbrood.

PIETER VAN DOVEREN

Hans-Jürgen en Régine Porteman In restaurant Rooden Scilt mag lekker eten geen stijfdeftige en dure bedoening zijn.

Partner Content