Les Menus Plaisirs
Chef-kok Marc Bayet presenteert feestelijk opgemaakte fijnkost in een cosy omgeving.
Ukkel is een uitgestrekte Brusselse gemeente, waar vooral Franstalige bourgeoisie resideert. Het restaurant Les Menus Plaisirs is te vinden in een huis met een warmkleurige façade aan een landelijk pleintje in het lager gedeelte van de meer bescheiden westkant van de gemeente. Les Menus Plaisirs ligt tegenover de Kauwberg en is van de Ring snel te bereiken. Aan concurrentie ontbreekt het in de nabije omgeving niet: de kliek Ukkelse eethuizen biedt voor iedere soort honger een oplossing.
Les Menus Plaisirs bestaat zo’n twaalf jaar en hoort bij de top van Ukkel. Aan het fornuis staat eigenaar Marc Bayet. De discrete kok ging in de leer in het prestigieuze eethuis Moulin Hideux in Noirfontaine en trok met megarestaurateur Michiels mee naar zijn restaurant St.-Jean-des-Prés in New York. In zijn eigen restaurant kiest Marc Bayet voor inventieve bereidingen, gebaseerd op eersteklas producten die aantrekkelijk gepresenteerd op de borden verschijnen. Heel wat van de gebruikte ingrediënten komen uit het westen van Frankrijk, zoals schelpdieren uit Bretagne, tarbot en zeebaars uit Normoutiers, room en kaas uit Normandië, présalé lamsvlees en scharrelgevogelte uit Bresse.
Les Menus Plaisirs heeft twee cosy gedecoreerde eetzaaltjes in pastelkleuren met een zuiders tintje, die samen een beperkt aantal plaatsen bieden. Aan de achterkant van het huis bevindt zich een beschut terras, waar het bij mooi weer goed toeven is. Wij kwamen op een doordeweekse avond, waren gecharmeerd door de ontspannen, elegante omgeving, doch hadden aanvankelijk wat moeite met de oosterse dame die ons in het begin arrogant bediende. Wij zetten ons beste beentje voor, slaagden erin om het ijs te laten smelten en werden de rest van de maaltijd met een glimlach bediend. De in het Frans opgestelde spijskaart vermeldt een gevarieerde keuze aan gerechten naar inhoud, zodat iedereen op voorhand weet wat er op zijn bord zal liggen. Het aantrekkelijk geprijsde huismenu biedt vier gastronomische bereidingen aan de prijs van 28,50 euro of 40,90 euro met aangepaste wijnen. Wij aten à la carte en lieten ons verleiden door: carpaccio van rundshaas, te koud opgediend met raketsla, zomertruffel, cantharellen en schors van Parmezaanse kaas (16 euro) en kleine hoornkreeften van de grill met sinaasappel uit Peru, een emulsiesaus van pistaches en zomertruffel, krokant van brickdeeg gevuld met pistou op scheutensalade (16 euro). Beide gerechten wisten te behagen en voor één keer had zelfs de zomertruffel smaak. Hoofdgerechten waren: het stevige en smakelijke vlees van haas van Franse stier met ragout van cantharellen (19,50 euro) en jonge eend met kokoscrème, gedroogde tomaten en plakken ganzenlever (18 euro). Ook deze bereidingen wekten enthousiasme. Het geheel werd waardig in het glas begeleid door een Saint-Joseph, cuvée Prestige de Caroline Chèze 1999, een heerlijke rode Rhône-wijn met veel fruit, kracht en kruidigheid (37,60 euro). Om waardig af te sluiten, was er nog: gekoelde sabayon van likoreuze wijn met het parfum van vanille en ‘fondant’ van rood fruit met abrikozen (7,26 euro) en zachte chocoladetaart met arabicacrème en mokka-ijs (7,60 euro). Wij ervaarden de geproefde bereidingen als actueel, smakelijk en feestelijk gepresenteerd en kwamen geestdriftig buiten.
Pieter van Doveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier