LES IN DUURZAAM ONDERNEMEN

VEV vs. Greenspeace.

De nieuwe leiding van het Vlaams Economisch Verbond ( VEV) kiest voor de debatcultuur. Op haar congres op 18 oktober over duurzaam ondernemen nodigde de patroonsorganisatie ook vertegenwoordigers van haar klassieke tegenstanders uit: de vakbonden en de milieubeweging. Ook de politiek, de universiteiten en de media kwamen aan het woord.

Op specifiek verzoek van de vakbond ACV vond het congres echter achter gesloten deuren plaats. Zo kan iedereen vrijuit spreken, luidde het argument.

Namens Greenpeace nam Roland Moreau, topman van Greenpeace België, deel aan het debat. Nochtans staat deze milieubeweging bekend als een fervente tegenstander van belangrijke VEV-leden, zoals Tessenderlo Chemie, BASF en Solvay. Deze gebeurtenis wijst op een wijzigende houding tussen beide kemphanen. Enerzijds houden de ondernemingen steeds meer rekening met de zogenaamde stakeholders, waar ook consumenten, werknemers, het milieu of de samenleving bij horen. Het VEV wil zelf het goede voorbeeld geven en zal de spelregels van duurzaam ondernemen in zijn werking opnemen. Anderzijds zoekt Greenpeace toenadering tot het bedrijfsleven om samen oplossingen voor ecologische problemen naar voren te schuiven. De milieuorganisatie brak samen met de Deense producent Vestas een lans voor windenergie. Vorige vrijdag, 13 oktober, organiseerde Greenpeace nog een persconferentie over genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) in de voedselketen. Hier kwamen de vertegenwoordigers van drie Belgische distributieketens – GB, Delhaize en Colruyt – aan het woord, die beloofden op korte termijn alle producten met GGO’s uit hun winkelrekken te halen.

Op het VEV-congres zelf hield Moreau, een voormalige directeur van het afvalbedrijf Watco, een pleidooi voor dematerialisering. In plaats van producten te verkopen gaan de bedrijven die verhuren. Daardoor kunnen ze meer aandacht besteden aan de levensduur van hun goederen en diensten, en wordt de industrie aangespoord actiever op zoek te gaan naar oplossingen om het milieu te sparen.

Greenpeace juicht de nieuwe wind binnen het VEV toe. Moreau: “In hun basisdocument – Duurzaam ondernemen, duurzame winst. Een stukje waarheid – staat de legitimiteit van de onderneming centraal. Alleen bedrijven die geen roofbouw plegen op de natuur of op de mensen krijgen van de samenleving nog een licence to operate. Dat is een belangrijke mentaliteitsverandering die mooie perspectieven biedt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content