Leren is een lolletje

Biologie en aardrijkskunde leren met behulp van een computer? Laat Vincent Vernieuwe niet lachen.

Als de vader van Mozart een stratenmaker was geweest, hadden we dan ooit een Mozart gekend? Ongetwijfeld is zijn succes mede te danken aan het feit dat zijn vader ook muziekliefhebber was en zijn zoon de juiste materialen ter beschikking stelde. Mozart had hierdoor de mogelijkheid zijn talent en fantasie te ontwikkelen.

Het succes van Vincent Leermiddelen, gespecialiseerd in didactisch materiaal, is gebaseerd op dit principe. Didactisch materiaal is immers dé manier om iets aan te leren. “Een leraar die denkt een uur lang de aandacht van al zijn leerlingen vast te kunnen houden, zit er glad naast,” zegt Vincent Vernieuwe, stichter en bedrijfsleider van Vincent Leermiddelen.

Al veertig jaar zit Vernieuwe in deze business. Momenteel wordt hij bijgestaan door vijf medewerkers. Dat er steeds meer belangstelling voor zijn zaak wordt getoond, verbaast Vernieuwe niet. De moderne mens slijt maar liefst een derde van zijn leven op de schoolbanken, van de peuterschool tot bijscholingen of andere cursussen.

Scholen en universiteiten zijn de belangrijkste bron van inkomsten voor Vincent Leermiddelen. Al is er de jongste jaren een evolutie. Steeds vaker doen ook bedrijven een beroep op Vincent Vernieuwe. Zij zien zich immers verplicht om hun werknemers, wegens de steeds sneller evoluerende technologie, geregeld bijscholing te geven.

Vincent Vernieuwe vindt dat de computer als leermiddel vaak wordt overschat. “De beste stimulatie om te leren is nog steeds door te voelen, te zien en te horen en niet door abstract te denken. Een computer kan de fantasie bij kinderen niet voldoende stimuleren,” zegt Vernieuwe. Bovendien ligt de kwaliteit van bijvoorbeeld landkaarten en biologische kaarten hoger als ze met de hand getekend zijn.

Het assortiment leermiddelen is zeer uitgebreid. De verschillen in de kostprijs zijn navenant. Een taallaboratorium kost al gauw 8 miljoen frank. Een landkaart schommelt tussen de 3000 en 5000 frank. Om aan de uiteenlopende behoeften van de klanten te kunnen voldoen, werkt Vernieuwe samen met een honderdtal leveranciers, verspreid over de hele wereld.

Een van de sterke punten van Vincent Vernieuwe is ongetwijfeld zijn jarenlange ervaring. “Jammer genoeg moeten veel scholen in België het stellen met een zeer beperkt budget. Het is dan ook niet verwonderlijk dat België zeer slecht is uitgerust ten opzichte van andere Europese landen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content