Latijns-Amerika zonder vooroordelen

De Franse vermogensbeheerder Comgest blijft geloven in het potentieel van Zuid-Amerika. “Er bestaan nog altijd mythes en vooroordelen over de markten in die regio.”

De reputatie van de Franse vermogensbeheerder Comgest berust op twee pijlers. Om te beginnen, hanteren de beheerders van de aandelenfondsen een selectiemethode die vergelijkbaar is met die van Warren Buffett: ze zetten in op kwalitatief hoogwaardige groeibedrijven met een lage schuldgraad en met een sterke marktpositie en prijszettingsmacht. Daardoor is het verloop beperkt: in de meeste compartimenten blijven aandelen gemiddeld vijf jaar in de portefeuille. De tweede pijler van Comgest is zijn expertise in de opkomende markten, meer bepaald via het Magellan-fonds (buiten de Franse markt ook bekend onder de naam Comgest Growth Emerging Markets). De groeilanden vertegenwoordigen meer dan 60 procent van de beheerde activa bij Comgest.

Mythes en vooroordelen

De fondsen die in België worden verdeeld, hebben allemaal minimaal drie Morningstar-sterren. Een van die fondsen is Comgest Growth Latin America. Met een jaarlijkse prestatie van meer dan 5 procent over de afgelopen drie jaar steekt dat fonds met kop en schouders boven de concurrentie uit. “Doordat we focussen op kwaliteitsbedrijven, slagen we erin de volatiliteit te beperken. We beleggen uitsluitend op lange termijn en vertrouwen erop dat de fundamenten van een bedrijf een positieve impact op de prestaties hebben”, zegt Charles Biderman, die samen met Juliette Alves het fonds beheert.

De vooruitzichten voor Zuid-Amerikaanse aandelen blijven goed, ondanks de slechte beursprestaties van de afgelopen jaren, zeggen de beheerders. Biderman: “Er bestaan nog altijd mythes en vooroordelen over de landen in die regio, meer bepaald over hun zogenoemde afhankelijkheid van grondstoffen en hun politieke instabiliteit. In werkelijkheid beschikken veel van die landen over grote hoeveelheden natuurlijke rijkdommen. Hun economie is hoofdzakelijk gericht op de binnenlandse consumptie. Ze houden een beperkt geopolitiek risico in.”

Biderman wijst er ook op dat Latijns-Amerika juridisch en fiscaal een vrij homogene regio is in vergelijking met andere opkomende regio’s. Er worden slechts twee talen gesproken. “Ongeveer 80 procent van de bedrijven in onze portefeuille is actief op meer dan één markt in de regio”, zegt Alves. “In Latijns-Amerika zijn veel vooraanstaande bedrijven regionale en internationale marktleiders.”

De financiële markten van Latijns-Amerika en Centraal-Amerika worden gedomineerd door Brazilië en Mexico. Daarnaast probeert een aantal Andeslanden — waaronder Chili en Colombia — beetje bij beetje een plaats te veroveren. Argentinië blijft te mijden, gezien de financiële situatie van het land. “Met een inflatie die oploopt tot 25 procent per jaar moeten in Argentinië eerst belangrijke structurele hervormingen worden doorgevoerd, voordat we er terugkeren”, aldus Alves.

Tussen hoop en vrees

In Brazilië fluctueerde de Bovespa-index het afgelopen jaar tussen de hoop op het vertrek van Dilma Rousseff en de vrees voor een nieuwe ambtstermijn. “Na haar herverkiezing heeft de Braziliaanse beurs al haar winst weer prijsgegeven”, stelt Biderman. “De markten zien haar liever gaan dan komen, omdat ze tijdens haar eerste ambtstermijn zeer interventionistisch is opgetreden en de monetaire autoriteiten geen vrije baan heeft gegeven. Wij geloven dat het economische beleid tijdens haar tweede ambtstermijn veel gunstiger kan uitvallen. Rousseff zal weliswaar opnieuw hervormingen proberen af te remmen, maar ze zal wellicht minder ingrijpen, om het buitenlandse kapitaal niet het land uit te jagen.”

Het belangrijkste probleem van Brazilië blijft het gebrek aan investeringen. “Terwijl Brazilië de zevende economie ter wereld is, behoort het infrastructuurnetwerk zelfs niet tot de top honderd van de wereld. In haar eerste ambtstermijn heeft Dilma Roussef niets ondernomen om daaraan iets te doen. Het gevolg is dat de productiviteit al meerdere jaren stagneert en dat de Bovespa-index in reële termen (gecorrigeerd door inflatie) geparkeerd blijft op het niveau van 2008.”

Verenigde Staten

In Mexico worden volgens Alves structurele hervormingen doorgevoerd in het onderwijs, op de arbeidsmarkt, in de fiscaliteit en vooral in energie, dat een derde van de Mexicaanse begroting vertegenwoordigt. “Door een gebrek aan investeringen is de olieproductie de afgelopen tien jaar sterk teruggelopen. Onlangs werd de grondwet gewijzigd, zodat privébeleggers en buitenlandse groepen kunnen investeren in de Mexicaanse olievelden. Dat kan het groeipotentieel van het land met 1 procent doen stijgen.”

Bovendien is de Mexicaanse economie ook sterk verbonden met die van de Verenigde Staten, met arbeidskosten die door de lagere vervoerskosten lager liggen dan die van Chinese arbeiders. “De nabijheid van de belangrijkste exportmarkt maakt het ook mogelijk sneller te reageren op de vraag van eindklanten.”

Tot slot zijn er de Andesmarkten. “Die regio is dynamisch, maar heeft minder gewicht. Peru en Colombia zijn volop bezig het Chileense model te kopiëren om met de oprichting van pensioenfondsen hun kapitaal- en investeringsmarkt te ontwikkelen. Alleen al de Chileense markt is vandaag voldoende liquide om een belegging in die regio te verantwoorden, bijvoorbeeld via een groep als Falabella, een Chileense distributeur die zijn model heeft geëxporteerd naar Argentinië, Peru en Colombia.”

Internationale bedrijven

Charles Biderman waardeert de Braziliaanse markt vanwege de vele internationale bedrijven die in het land aanwezig zijn, bijvoorbeeld Brazil Foods (de grootste kippenproducent ter wereld) en Embraer (de op twee na grootste vliegtuigbouwer na Boeing en Airbus). “Het zijn groepen die hun winst per aandeel met 15 procent per jaar kunnen verhogen, terwijl de economie slechts met 2,5 procent groeit. Een andere waarde die ons kan bekoren, is Cielo. Dat bedrijf is gespecialiseerd in financiële transacties en zet in op het toenemende gebruik van betaalkaarten. In dat domein moet het nog enkele jaren een tweecijferige winstgroei kunnen neerzetten. We hebben ook voordeel kunnen halen van de hoge volatiliteit van de Braziliaanse markt om Alpargatas te kopen. Die fabrikant van Havaianas-schoenen hadden we al enkele jaren op ons verlanglijstje staan, maar de koers was nog nooit teruggevallen tot in de koopzone.”

Op de Mexicaanse markt hebben de beheerders een voorkeur voor een bedrijf als Hoteles City Express, de enige hotelketen die in het hele land logies kan aanbieden aan zakenreizigers. Het profiteert zo van de opkomst van grote bedrijven. Een andere manier om voordeel te trekken uit de nieuwe kapitaalstromen naar Brazilië is een belegging op de Mexicaanse beurs (Bolsa Mexicana de Valores). “Die beurs heeft een gigantisch potentieel in de komende vijf à tien jaar. Ze is de belangrijkste positie in onze portefeuille.”

CÉDRIC BOITTE

“De Mexicaanse beurs heeft een gigantisch potentieel in de komende vijf à tien jaar”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content