Landbouwmachine veegt stranden schoon
Eén bedrijf moppert niet over de scheepsrampen met de Prestige en de Tricolor. De Noord-Franse KMO Moreau fabriceert immers geavanceerde machines om stranden schoon te maken.
Eind januari kregen alle burgemeesters van de Belgische kustgemeenten een brief uit het Noord-Franse dorp Noyelles-sur-Escaut in de bus. Afzender: Etienne Jette, administrateur-délégué van de familiale KMO Moreau. Moreau, een bedrijf met een traditie die teruggaat tot in 1890, staat bekend als specialist van klassieke landbouwwerktuigen. “Maar als je machines kunt maken die bieten van het veld kunnen rapen, moet je ook machines kunnen ontwerpen die de stranden schoonmaken,” dacht Jette op een blauwe maandag in de jaren tachtig.
Het heeft hem geen windeieren gelegd. De interesse voor de machines kwam de voorbije twintig jaar uit de hele wereld – alleen België bleef achter. Na de schipbreuk van de Tricolor hoopt het bedrijf het tij in ons land te keren.
Het klinkt cynisch, maar de ongevallen met de olietanker Prestige en met de Tricolor konden niet beter komen voor Moreau (19,7 miljoen euro omzet in 2002). Veertig kilometer ten zuidwesten van Rijsel wordt dezer dagen werk gemaakt van de nieuwste prototypes die olie kunnen opruimen zonder dat al te veel zand wordt weggehaald.
Het nieuwste paradepaardje heet de Tamistar, die het strandafval en het vuil – tot het kleinste sigarettenpeukje toe – opraapt en verwerkt. De RP 300 kan dan weer worden ingezet om het ‘grof vuil’ te bannen, niet alleen op het strand maar ook aan het wateroppervlak. Aan beide machines hangt een aardig prijskaartje: 60.000 euro voor de Tamistar, 40.000 euro voor de RP 300.
Sinds de opstart heeft Moreau al 220 machines kunnen slijten over de hele wereld. Concurrentie is er in deze niche amper of niet. Momenteel bestaat er maar één prototype van de Tamistar. De machine wordt ingezet in de baai van Arcachon, nabij Bordeaux, om er de sporen van de Prestige uit te wissen. In Noyelles-sur-Escaut wordt inmiddels alles in gereedheid gebracht om het prototype zo snel mogelijk te vermenigvuldigen. Jette: “Tegen mei moeten we kunnen leveren.”
Karel Cambien [{ssquf}]
De Franse schoonmaakmachine schept olie en strandafval – tot de kleinste sigarettenpeuk toe – op, zonder al te veel zand weg te schrapen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier