LADDERS BRENGEN GELUK
Jaarlijks vallen in België 5000 arbeiders tijdens de werkuren van een ladder. Producent Petry zet alles op kwaliteit en veiligheid.
Sinds twee jaar drukken Franse ladderfabrikanten zwaar de prijzen op de Belgische markt. “Zij verkopen ladders aan prijzen, waarmee je zelfs het aluminium niet kan kopen. Vraag dus niet naar de kwaliteit van de ladder,” zegt zaakvoerder Justin Lecoque van de nv Petry.
Het Franse ladderoffensief laat hem echter koud. De prijzenslag wordt immers gevoerd in de grootwarenhuizen, een sector die de Hoeseltse producent van aluminium ladders nooit heeft bekoord. “We zijn met een vijftal fabrikanten op de Belgische markt. Iedereen werkt binnen z’n eigen segment. De marges van de grootwarenhuizen zijn voor ons te klein.”
Niet de prijs, wel kwaliteit is het belangrijkste ordewoord voor Petry. Een beleid dat vruchten afwerkt : in 1973, bij de start van de productie in aluminium, werd maandelijks zes ton aluminium verwerkt. Vandaag is dat dertig ton. Petry heeft die groei te danken aan de geboden veiligheid. Want het bedrijf laat de ladders door AIB-Vinçotte keuren op het VGS-kwaliteitslabel. Een label dat strenger is dan de Europese EN. “Vermoeiingsproeven” die een gewicht tot 350 kilo testen, moeten voor de ladder een leeftijd van vijf jaar garanderen, met acht werkuren per dag. Deze proeven zijn geen overbodige luxe : jaarlijks vallen meer dan 5000 arbeiders van een ladder. Ongevallen met ladders nestelen zich aldus in de top-vijf van arbeidsongevallen. “De wetgeving in België voor de veiligheid van ladders is niet streng genoeg. Maar we zijn met te weinig producenten om echt druk te kunnen uitoefenen.”
De firma Petry verdeelt haar producten bij de doe-het-zelver, de (gespecialiseerde) kleinhandel en bedrijven (bouwondernemers, zelfstandige schrijn- en dakwerkers). Twee derde van de productie wordt in eigen land verkocht, één derde verdwijnt naar Nederland. De nv Petry behaalde op die manier vorig jaar een omzet van 72 miljoen. Daarnaast is er nog de firma nv Techniek, die brandtrappen en stellingen maakt. Vorig jaar haalde ze tien miljoen omzet. De twee firma’s samen, volledig in handen van de drie broers Lecoque, geven werk aan 21 mensen. Die werknemers assembleren in het bedrijf de op maat gesneden aluminiumprofielen. Een erg arbeidsintensief procédé, maar volgens Justin Lecoque zonder gevaar. “Concurrentie uit de lagelonenlanden hoeven we niet te vrezen. De transportkosten van ladders liggen hoog, want ze nemen veel ruimte in”.
JUSTIN LECOQUE (LADDERS PETRY) Tweederde van de productie vindt klanten in eigen land.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier