Laat u niet rollen

Omdat de wereld zo’n verschrikkelijk slechte plaats is, zullen er ook dit jaar weer duizenden toeristen zijn die zich op reis van het één of het ander laten beroven. Een paar raadgevingen van de experts om dat te vermijden.

Zo kan u, vooraleer te vertrekken, al een heleboel voorzorgen nemen :

Zorg ervoor dat u voldoende verzekerd bent tegen diefstal, ongevallen en ziekte. Verzeker u ervan dat er voldoende dekking is op uw kredietkaarten.

Fotokopieer de belangrijkste pagina’s van uw reispas (ook de relevante visa) en berg ze apart op. Dat kan bij verlies van uw paspoort dagen van ellende besparen.

Schrijf de gegevens en het nummer van uw vliegtuigticket, uw reischecks en uw kredietkaarten op.

Vraag aan uw kredietkaartmaatschappij het nummer waarnaar u kan bellen bij verlies of diefstal van uw kaart in het buitenland.

Als u alles genoteerd heb, kleef dan het briefje in uw koffer.

En wat kan u doen eens u ter plekke bent ?

Doe u nooit voor als een doetje. De gemiddelde straatrover is een opportunist. Geef hem een halve kans en hij grijpt ze met beide handen aan. Doet u dat niet, dan gaat hij op zoek naar gemakkelijker slachtoffers.

Neem zo weinig mogelijk cash mee. Zwaai er niet mee rond in het openbaar. Neem slechts één kredietkaart tegelijk mee.

Bewaar uw reispas en uw reischecks in de hotelsafe. Zelfs een gesloten koffer in uw hotelkamer is meestal veiliger dan de open straat.

Pronk niet met dure juwelen en uurwerken. U zal er enkel maar indruk mee maken op potentiële dieven. (Er bestaan bendes die op bestelling jacht maken op welbepaalde merken van dure uurwerken. Ze kunnen vanop een afstand van 50 meter de “Ware Jakob” erkennen en ontfutselen hem op twee seconden.)

Loop niet rond met een camcorder of een fototoestel als u ze niet gebruikt. Steek ze in een onopvallende zak en niet in een dure tas waar de naam van het sjieke merk overal op gedrukt staat.

Bewaar geen geld of kredietkaarten in een broek- of jaszak. Als u er gemakkelijk bijkan, dan kan een dief dat ook. Koop een gordeltasje of beter nog een geldhoudertje dat u onder uw hemd draagt. Het is dan wel moeilijker om snel en onopvallend aan uw geld te geraken, maar dat is juist de bedoeling.

Tenslotte nog een goede raad voor wie graag iets nieuws heeft om zich tijdens zijn vakantie zorgen over te maken : het is een prima idee om in het hotel een safe te huren. Maar verlies vooral de sleutel niet ! Sommige hotels rekenen ruim 2500 frank aan om het slot te laten uitboren door een slotenmaker. Zelfs als ze dat niet doen, kan het gemakkelijk een volle dag duren voor u weer aan uw bezittingen kan.

Wanneer u alle redelijke voorzorgen genomen hebt, maakt u veel kans op een zorgeloze vakantie. Geraakt u toch in de problemen, panikeer dan vooral niet. Er zijn heel wat mensen die graag bereid zijn u te helpen.

CAB

Pick-pockets Een onvermijdelijk kwaad op reis. Maar goede voorzorgen en oplettendheid kunnen veel onheil voorkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content