La Villa du Hautsart vs. Liboké

Een ouderwets Waals streekrestaurant tegenover een modieuze Afrikaanse tapasbar.

M ichelin heeft verrassingen in petto. De Rode Gids presenteert elk jaar ook een aantal adressen met een Bib Gourmand. Het symbool staat voor ‘leuke charmeadressen met goede ontvangst en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding’.

La Villa du Hautsart (Rue Hussompont 29, 1370 Mélin, Tel. 010-81 40 10) is een van de nieuwe Bibs uit de recentste Rode Gids. Het restaurant ligt in een schilderachtig Waals dorpje. De parking is gedeeltelijk gevuld met bestelwagens van de traiteur. Wij waren alleen met een stereotiepe ober, een door de eetzaal schuifelende Jack Russel en een bejaard koppeltje. De baas liep aan onze tafel voorbij, maar had geen tijd om ons te begroeten.

De spijskaart vermeldt vooral vriendelijk geprijsde streekgerechten met herkomstvermelding van de lokale producten. Wij kozen het menu Au Coeur des Saveurs (1200 frank!): zalmforel met zeven kruiden, bladerdeeg met slakken en wilde paddestoelen, eendenborst bedolven onder logge pepersaus en gefrituurd verloren brood met sterfruit. De gerechten smaakten, maar waren erg ouderwets. Waarom La Villa du Hautsart dit jaar een Bib Gourmand kreeg, blijft een onbeantwoorde vraag.

Leuker en interessanter vonden wij Liboké, de nieuwe Afrikaanse tapasbar van Alain Troubat. Liboké is een Congolese specialiteit, letterlijk een beurs van het blad van de Lataanboom, gevuld met stoverij van vis of vlees. Troubat is eigenaar van de Franse kwaliteitsbrasserie Stirwin in Etterbeek en chef-kok in het deftige restaurant Trèfle à 4 in Genval. Toen hij nog eigenaar was van La Devinière, het beste restaurant van Kinshasa, was deze Fransman een gelukkig man. Heimwee naar die vervlogen tijden ligt aan de basis van Liboké. Zijn onlangs geopende Congolese tapasbar, die mee wordt gerund door Christine Hottelet, bevindt zich in hartje Brussel en heeft een exotisch interieur. Men zit er op barkrukken.

De spijskaart vermeldt vooral koude en warme hapjes (80 tot 120 frank). Ham van antiloop, cossas cossas of riviergarnalen met pili-pili, ndakalas of spiering uit de frituur en nkodias van slakken in bouillon van varkenspoot: de keuze is gevarieerd. Als hoofdgerecht is er liboké van vis, kip of lam.

Wij kozen gerookte kapiteinvis met limoen en gember (80 frank) en sosso mariné of kip met ngouba-pindasaus (80 frank). Als hoofdgerecht verscheen er liboké van in palmolie gestoofde kip met geplet pompoenzaad (560 frank) en liboké van mals lam met witte aubergine, bakbanaan en maniok (600 frank). Wij hadden nog nooit zo smakelijk en verzorgd Afrikaans gegeten!

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content