LA NOUVELLE OSTENDAISE EST ARRIVÉE
22 jaar na haar verdwijning is de Ostendaise-oester terug van weggeweest. Een Oostendse maatschappelijk assistent zorgt daarvoor.
In ’74 ging de firma Halewyck & Cie, de laatste Belgische oesterkweker, over de kop. De waterkwaliteit aan de Belgische kust was zo slecht geworden dat het onverantwoord was nog verder oesters te kweken.
Vandaag is het water van de Oostendse Spuikom weer zuiver genoeg. Jacky Puystjens heeft er 10.000 oesters uitgezet als experiment. Hij volgt nauwgezet de evolutie in samenwerking met de Universiteit Gent. “De eerste resultaten geven een spectaculaire groei,” zegt Jacky Puystjens. “Volgend jaar kunnen we er veel meer uitzetten en kan de commercialisering beginnen.”
Puystjens zal zich niet beperken tot oesters. Nu al worden in de bodem van de Spuikom palourden (tapijtschelpen) gekweekt. En tegen mei volgend jaar wil hij zeekralen en zeespinazie aan de veiling leveren.
De aquacultuur is ingebed in een groter project. Eigenlijk is alles gestart met de vzw Pronad. Die vzw heeft een Centrum voor Aquacultuur opgericht dat naar analogie met het hoevetoerisme overnachtingen aanbiedt, degustaties, educatie enzovoort. Voorlopig enkel voor jongerenorganisaties of scholen (zeeklassen). Maar het centrum moet naar het dagtoerisme evolueren.
Al snel bleek dat commerciële oesterkweek tot de mogelijkheden behoorde. Jacky Puystjens richtte daartoe in juni van dit jaar Aquacultuur Oostende op, voorlopig een eenmanszaak. Momenteel wordt de lokale horeca beleverd met geïmporteerde oesters.
De 36-jarige Jacky Puystjens is maatschappelijk assistent en kwam vanuit de interesse voor het jeugdtoerisme bij de oesterkweek. De hele onderneming is toch een beetje een sprong in het duister. “Een omzetprognose heb ik niet,” geeft hij toe. “Ik heb marktstudies gezocht, maar de oesterkweek is blijkbaar zo gesloten als de oester zelf. We gaan alleszins niet al te veel risico’s nemen. De Ostendaise-oester heeft wel het voordeel een lokaal product met naam en faam te zijn.”
Puystjens’ project zorgt meteen voor jobs. Ten eerste kan in het Centrum voor Aquacultuur via deeltijds onderwijs een aantal jongeren het beroep van aquaculturist leren. Ten tweede zullen tien afgestudeerden, met steun van de Europese Unie, werkervaring kunnen opdoen in zowel het toeristische als het kweekluik van het project. Voor volgend jaar voorziet Jacky Puystjens vijf continue banen, aangevuld met jobstudenten in de piekperiodes. Maar helemaal tevreden is Puystjens niet : “We hebben Europese, nationale, gewestelijke en provinciale steun, maar lokaal beweegt er niets.”
JACKY PUYSTJENS (AQUACULTUUR OOSTENDE) Nu nog experimentele oesterkweek, volgend jaar op commerciële basis.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier