La Maison de Thaïlande

La Maison de Thaïlande is het oudste Thaise eethuis van België.

De lichte, gezonde en bont geparfumeerde Thaise keuken veroverde de jongste twintig jaar ons land. Het succes van Brusselse pioniers als Blue Elephant, La Thaïlande (tot voor kort het oudste) en La Maison de Thaïlande bracht anderen op ideeën. Het makkelijke succes deed helaas ook heel wat van de aanvankelijk goed begonnen Thaise eethuizen degenereren tot flauwe afkooksels. La Thaïlande sloot zijn deuren. Blue Elephant werd onder de vakkundige leiding van Karl Steppé de moedermaatschappij van een internationale keten van Thaise droomrestaurants.

La Maison de Thaïlande bleef een bescheiden Thais buurtrestaurant met een voorzichtig gekruide Thaise keuken. Het eetgebeuren voltrekt zich in een burgerhuis in Watermaal-Bosvoorde. De eetvertrekken zijn niet te groot en gedecoreerd met gesculpteerde panelen, Thaise stillevens, boeddhabeeldjes en andere kunstvoorwerpen. Tussen het rotanmeubilair staat eigenaar Jean-Jacques Ransy. Hij heeft weinig geduld met mensen die denken de Thaise keuken beter te kennen dan hij. Ransy werkte van 1977 tot 1982 als fotograaf in het koninkrijk van Siam. Maar hij bezoekt het land nog maar zelden. Samen met een Thaise kokkin opende hij in 1984 La Maison de Thaïlande. Enkele jaren later ging Ransy zelf aan het fornuis staan en hield dat twaalf jaar vol. Een in huis opgeleide assistent van Marokkaanse origine nam zijn plaats in de keuken in.

Trekpleister is het degustatiemenu, dat is afgestemd op de producten van de markt en bestaat uit vijf voorgerechten en vier hoofdgerechten (980 frank en per tafel te bestellen). Wij kozen van de kaart: tod man pla of in olie gebakken viskoekjes met zoetzuur sausje (280 frank) en yam pla muk, wat stond voor salade van malse inktvis met Thaise basilicum en limoensap (260 frank). Beide voorgerechten vielen in de smaak. Hoofdgerechten waren kip met fluwelige, licht pikante rode curry- en kokossaus (420 frank) en met nam prik gebakken garnalen (690 frank). Echte liefhebbers verkiezen de inhoud van de kop. Ook de hoofdgerechten brachten tevredenheid. Minder enthousiast waren wij over de voorgeweekte en met kruiden gebakken nouilles: deze kwamen papperig aan tafel (290 frank).

Ransy beval bij het eten een Gewurztraminer aan. Wij waren eigenwijs en kozen voor een gekoelde rode Côteau du Languedoc, Château La Condamine Bertrand (790 frank): een rode charmeur die weinig moeite had met de kruidigheid van de Thaise keuken.

pieter van doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content