L.A. Confidential

In de schitterende film noir “L.A. Confidential” worden corruptie, verraad, chantage en dubbelspel in een meesterlijk vertelde plot gegoten.

“L.A. Confidential” is gebaseerd op de gelijknamige roman van James Ellroy, die samen met Elmore Leonard en Walter Mosley behoort tot de hedendaagse vertegenwoordigers van het hardboiled genre, dat in de jaren dertig en veertig hoogtij vierde met auteurs als Dashiell Hammett, Raymond Chandler en James M. Cain. Regisseur en co-scenarist Curtis Hanson heeft de complexe plot- en subplotverwikkelingen van Ellroys roman “vereenvoudigd” hoewel, het verhaal van L.A. Confidential blijft nog ingewikkeld genoeg zonder aan de donkere sfeer ervan te raken. L.A. Confidential is een van de beste neo-film noirs sinds Roman Polanski’s geniale werk Chinatown uit 1974. De stad Los Angeles staat in beide films centraal. In Chinatown is de ‘City of Angels’ het decor voor een web van politieke en politiecorruptie. Het Los Angeles anno jaren vijftig uit L.A. Confidential is geen haar beter. Het verhaal draait rond drie politiemannen, met elk hun eigen methode en temperament. Jack Vincennes (Kevin Spacey) is de celebrity cop. Hij is de man in de stijlvolle kostuums, fungeert als raadgever bij een populaire TV-serie en hij speelt zijn inside-informatie door aan de tabloidreporter Sid Hudgeons (rol van Danny DeVito). Bud White (Russell Crowe) is een brutale politiedetective die met zijn vuisten geen weg weet en een neurotische neiging heeft om vrouwen tegen geweld te beschermen. Ed Exley (Guy Pearce) tenslotte is de ambitieuze politieman. Hij schrikt er niet voor terug om de solidariteit binnen het corps te doorbreken en te getuigen tegen collega’s die hun boekje te buiten gingen. Onafhankelijk van elkaar komen ze op het spoor van een wijds vertakt corruptie- en prostitutienet. Wat L.A. Confidential zo uitzonderlijk maakt, is de bijna klassieke aanpak. In de goede traditie van de grote studiofilms gaat alle aandacht naar personages en dramatische opbouw. Fotograaf Dante Spinotti creëert een gitzwarte sfeerschepping, waarin de twee gezichten van Los Angeles deze van nep en realiteit onopvallend geïntegreerd worden. De dunne grens tussen enerzijds de Hollywooddroom van de tv-flik en de prostituees die dubbelgangers verbeelden van een filmster en anderzijds de keiharde misdaadwereld van moord, moreel verval en corruptie sijpelt voortdurend in het verhaal door.

L.A. Confidential markeert tevens de grote comeback van Kim Basinger die als een ware Hollywood-diva gestalte geeft aan de prostituee Lynn Bracken. L.A. Confidential is op alle vlakken een schot in de roos en behoort tot de niet te missen hoogtepunten van dit filmjaar.

Piet Goethals

Kim Basinger in ‘L.A. Confidential’ Comeback in een van de filmische hoogtepunten van het jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content