Kwelgeest van grootbanken

Alain Mouton
Alain Mouton Journalist

Indien de Pools-Joodse dandy Jankel Modrikamen op zijn reis naar Cuba niet even halt had gehouden in Charleroi, dan hadden tal van voormalige Fortis-bestuurders het voorbije jaar wellicht minder slapeloze nachten gehad. Jankel Modrikamen bezwangerde in de jaren twintig een lokale schone in de buurt van Charleroi. Voor de jongeman zat er weinig anders op dan haar ten huwelijk te vragen en zijn droom om in Cuba fortuin te maken op te geven.

Het verhaal van Jankel Modrikamen staat in Recht door zee, de biografie van zijn kleinzoon, de zakenadvocaat Mischaël Modri-kamen, kwelduivel van verschillende grootbanken en verdediger van gedupeerde kleine aandeelhouders. Al is de term biografie wellicht wat overdreven. Auteur Filip Michiels brengt eerder een portret van de zakenadvocaat door hem en zijn familiale en professionele entourage aan het woord te laten. Het boek is iets te weinig kritisch voor de persoon, maar is wel belangrijk voor wie het huidige engagement van Modrikamen wil begrijpen. Zijn sociale achtergrond speelt daarin een belangrijke rol.

Zoals hier en daar in de pers al werd aangehaald, stamt Modrikamen uit een socialistisch gezinde familie uit Charleroi. Zijn vader Marcel was vakbondsafgevaardigde en schopte het tot schepen in zijn geboortedorp Couillet. Hij was ook actief in de so-cialistische mutualiteit. Mischaël positioneert zich al tamelijk snel op de rechterzijde van het politieke spectrum. Bepalend daarbij was onder andere dat zijn vader begin jaren negentig ternauwernood aan een aanslag ontsnapte. Hij had toen gesjoemel bij de socialistische mutualiteit van Charleroi onderzocht.

Modrikamen voerde al als knaap het hoge woord en was dus voorbestemd om advocaat te worden. Dat hij zijn eigen advocatenkantoor zou oprichten, was voor de eigenzinnige Modrikamen onvermijdelijk. Bij de verschillende kantoren waar hij werkte (onder meer Stibbe) voelde hij zich beperkt in zijn bewegingsvrijheid. De passage bij het topkantoor Akin Gump Strauss Hauer & Feld, leverde hem wel zijn latere vrouw op: Yasmine Dehaene, een verre verwante van de Belgische politicus.

Modrikamens carrière kwam pas echt in een stroomversnelling toen hij bijna vijftien jaar geleden de belangen verdedigde van een aantal ASLK-klanten die via de intekening op miljoenen obligaties van de armlastige verzekeraar Confederation Life massaal geld hadden verloren. Zijn echt grote slag deed de zakenadvocaat toen hij de belangen ging verdedigen van een aantal Cera-vennoten die zich verzet hadden tegen de manier waarop de fusie tussen de Kredietbank, ABB en Cera tot stand was gekomen.

Modrikamen kreeg echt nationale bekendheid toen hij zich vanaf het najaar van 2008 met hand en tand verzette tegen de overname van Fortis door BNP Paribas. Volgens Modrikamen is Didier Reynders de kwade genius achter de deal, samen met Albert Frère.

Zijn nationale bekendheid wil Modrikamen nu valoriseren door in de politiek te stappen. Hij speelde al in 2002 met hetzelfde idee. Maar de moord op de Nederlandse politicus Pim Fortuyn deed hem twijfelen.

FILIP MICHIELS, MODRIKAMEN. RECHT DOOR ZEE. NO MONKEY BOOKS, 2009, 112 BLZ., 18,95 EURO

Alain Mouton

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content