Kunt u subsidies krijgen van Europa?

Probleem: U zoekt geld voor onderzoek en innovatie? Misschien kan de Europese Commissie u helpen.

Situatie: Dit najaar start het zesde kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling (2002-2006) van de Europese Unie. ‘Netwerken van excellentie’ en ‘geïntegreerde projecten’ moeten Europa een blijvende leidersrol bezorgen in een zevental onderzoeksdomeinen. Zo’n 1,7 miljard euro (15% van het budget) is specifiek voorbehouden voor KMO’s. Bovenop komt er 450 miljoen euro voor KMO’s die weinig of geen onderzoekers in dienst hebben, maar wel willen innoveren. Binnen de coöperatieve onderzoeksprojecten (het CRAFT-programma ) kunnen drie KMO’s uit twee landen (dit zijn minima) een technisch probleem definiëren en dat met EU-subsidies door een externe partij laten oplossen. Zo heeft FTB Restauration uit Ranst met een Franse en Duitse partner en dankzij het Laboratorium van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium zijn opmerkelijke Lithos Arte restauratiemortel ontwikkeld. Een tweede programma binnen deze pot van 450 miljoen euro mikt op ‘collectief onderzoek’. Sectorverenigingen uit ten minste twee landen kunnen een onderzoeksinstelling voor een concreet project engageren onder toezicht van een groep KMO’s die waakt over de relevantie.

Oplossing: Denk niet te gauw dat Europese subsidies niets voor u zijn. Meer dan 20.000 KMO’s hebben samen al 1,4 miljard euro ontvangen uit de kaderprogramma’s. Zo’n 40% daarvan telde minder dan tien werknemers. De indiening van de eerste projecten is ten vroegste voor november 2002. Nu is echter het moment om uw projectvoorstellen voor te bereiden. Waar vindt u begeleiding?

In Brussel bij Technopol: Jacques Evrard, 02-422 00 25, jev@technopol.be. In Vlaanderen kunt u terecht bij het Vlaams Contactpunt voor het Europese Kaderprogramma voor Onderzoek en Ontwikkeling.

Voor algemene informatie: AlainDeleener ( IWT), 02-20 90 925, adl@iwt.be en JanVanhellemont ( Administratie Wetenschap en Innovatie), 02-553 59 82, jan.vanhellemont@wim.vlaanderen.be

Voor elk van de zeven prioritaire onderzoeksthema’s kunt u terecht bij een specifiek aanspreekpunt. De lijst van deze contactpersonen is binnenkort beschikbaar op de website http://www.iwt.be/europro/europrodef.htm, waar u ook nummer 21 van IWT Info kunt aanvragen, waar ingegaan wordt op het nieuwe kaderprogramma. De Europese KMO-helpdesk voor researchprogramma’s is op 02-298 41 60 of research-sme@cec.eu.int. Algemeen: http://www.cordis.lu/rtd2002/fp-debate/fp.htm.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content