KunstenFESTIVALdesArts 2005 (1)

Het KunstenFESTIVALdesArts vindt plaats van vr 6/5 tot en met za 28/5 op een twintigtal locaties in de hoofdstad. Festivalcentrum is de Beursschouwburg, Auguste Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel.

Info en tickets: tel. 070 222 199, www.kunstenfestivaldesarts.be, www.kfda.be

Het KunstenFESTIVALdesArts is dit jaar aan zijn tiende editie toe. Voor directeur Frie Leysen een gelegenheid om stil te staan bij het parcours dat het festival heeft afgelegd en vast te stellen dat de basisopties van toen nog steeds gelden. Ook de editie 2005 is Brussels en kosmopolitisch, hedendaags en interdisciplinair.

Op de affiche dit jaar prijken opvallend veel grote namen, denk maar aan Guy Cassiers, Anne Teresa De Keersmaeker, Eric De Volder en William Forsythe. In totaal staan er 35 projecten uit zeventien landen op het programma. Wat volgt, is slechts een greep uit het aanbod.

Gezien zijn per definitie interdisciplinaire karakter heeft opera steeds een prominente plek ingenomen tijdens het festival. De komende edities plant het KunstenFESTIVALdesArts een cyclus, voor een keer niet over een componist, maar over een dichter en librettist, namelijk Gian Francesco Busenello, kompaan van onder anderen Claudio Monteverdi. Busenello schreef ook het libretto van Gli amori d’Apollo e di Dafne van Francesco Cavalli, een barokopera die voor de editie 2005 wordt geënsceneerd door de Argentijnse Beatriz Catani.

Het dansluik omvat enkele onbetwiste coryfeeën van de hedendaagse dans. Anne Teresa De Keersmaeker combineert twee van haar nieuwste interesses, Indiase raga’s en jazz, in Raga for the rainy season/ A love supreme. Ook van de partij is de Amerikaanse choreograaf William Forsythe. Nadat zijn Ballett Frankfurt werd ontbonden, stichtte hij een nieuw gezelschap, The Forsythe Company, dat deels in Frankfurt en deels in Dresden is gevestigd. Hun eerste creatie is tijdens het KunstenFESTIVALdesArts te zien. Twee van de dansontdekkingen van vorig jaar, de Braziliaan Bruno Beltrão en de Indiase Padmini Chettur, keren terug met nieuw werk.

Onder de aanwezige theatermakers vallen onder anderen Guy Cassiers en Eric De Volder op. Guy Cassiers voltooit zijn Proust-cyclus met Proust 4: De kant van Marcel. Ook zijn andere Proust-voorstellingen doen het festival aan. Het met een aantal jonge acteurs gemaakte Armarium mortis is de nieuwste creatie van Eric De Volder en diens Toneelgroep Ceremonia. Dito’Dito en KVS slaan de handen ineen voor Zijden stad/Ville en soie, een bonte groepsvoorstelling over Brussel. De veelbesproken Duitse schrijver en regisseur René Pollesch opent het festival met het maatschappijkritische Hallo Hotel…!. Ook de Spaanse theatermaker Rodrigo García en zijn La Carnicería Teatro nemen de consumptiemaatschappij onder de loep in La historia de Ronald el payaso de McDonals. Een vooralsnog minder bekende naam is die van de Zuid-Afrikaan Brett Bailey en zijn cabareteske Third World Bunfight.

Buitenbeentje in de programmering is het Franse ‘enfant terrible’ Jérôme Bel, die elke avond de aanwezige artiesten interviewt in The Jerry Bel Show. P. Anthonissen

P. Anthonissen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content