Kunst in Knokke

Augustus is traditioneel de kunstmaand in Knokke, met shows van onder meer Jason Martin, Panamarenko en Toiletpaper.

BMW startte in juli al met zijn nieuwe project Artville: een kunstprogramma op het Knokse strand met een installatie van Jan Fabre en twee legendarische BMW Artcars. Maar doorgaans staat de kunstscene in Knokke in juli op een laag pitje. Traditioneel gaat het seizoen van de vele kunstgaleries pas van start tijdens de Nacht van het Zoute, op 3 augustus. Veel kunsthandelaars op de Zeedijk halen dan hun grote kanonnen boven.

Samuel Vanhoegaerden spaarde jarenlang werken op van Panamarenko en bundelt die nu in één expo, die hij zelf historisch noemt. Het centrale werk is de Panamarenko Codex: een bundel van 134 tekeningen en manuscripten, gemaakt tussen 1972 en 1975. Ze tonen de thema’s, schetsen, manifesten en plannen waarop de Antwerpse fantast zijn latere oeuvre heeft gebaseerd. Van Hoegaerden verkoopt de Codex in één stuk, niet als losse bladen. Hij vult het historische werk aan met sculpturen en andere tekeningen van Panamarenko.

Bij Geukens & De Vil, start een expo over Marthe Wéry en Bernd Lohaus: een verrassende confrontatie tussen twee overleden Belgische artiesten. Bij Patrick De Brock Gallery loopt vanaf 4 augustus de derde solotentoonstelling van Jason Martin, die bekend is om zijn vrijwel sculpturale schilderijen: materiewerken in een meditatief minimalisme.

Galerie Maruani & Mercier, misschien wel de Knokse galerie met de meeste internationale ambitie, pakt uit met een bijzonder concept: ze inviteert het Italiaanse iconoclastische cultmagazine Toiletpaper, opgericht door Maurizio Cattelan en Pierpaolo Ferrari. In de galerie in Knokke is een selectie te zien van hun originele meubilair: een absolute primeur voor Knokke. Op de gelijkvloerse verdieping presenteert de galerie een show van Justin Brice Guariglia: een artiest die reflecteert over de klimaatopwarming en andere ecologische kwesties in zijn geëngageerde werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content