Kultured: ‘Fermenteren lukt altijd’

Groenten ingemaakt in potten is niet iets van grootmoeders tijd. Vandaag experimenteren sterrenrestaurants wereldwijd met fermenteren. Sander en Thomas Wuyts vertalen de techniek naar ieders keuken.

Waarom hebt u Kultured opgestart? Sander Wuyts: “Ik was als bio-ingenieur altijd al geïnteresseerd in het onzichtbare leven, de microbiële wereld, en maakte een doctoraat over fermentatie. Ik en mijn broer Thomas besloten de drempel naar het fermenteren voor foodies te verlagen. Als ik de wetenschapper ben, is hij als financieel adviseur het economische brein van Kultured. We verkopen een manier waarmee iedereen thuis groenten kan fermenteren. Eind september lanceerden we onze webshop.”

Welke vernieuwing brengt u? “Vergelijk het met de moelleux van chocolade die Jeroen Meus maakt. Die lukt altijd. Wel, met onze zakjes vol micro-organismen lukt fermenteren altijd en sneller. Zo bewaar je groenten maandenlang in weckpotten en krijgen ze een unieke smaak, doordat de zuurtegraad verandert.”

Welke steun krijgt uw start-up? “Voka hielp ons met de crowdfunding. We vroegen nog geen subsidies aan. Wel bestelde Toerisme Vlaanderen onze producten, om ze als cadeautje mee te geven aan bezoekers van The World’s 50 Best Restaurants-evenement in Antwerpen. Dat is ook een soort steun.”

Hoeveel investeert u? “We koppelden het ophalen van geld aan een marktonderzoek, want we moesten behoorlijk wat zakjes met micro-organismen laten maken. Dat kostte veel geld. We vroegen ons af hoe groot de markt was voor ons product. We besloten de antwoorden te zoeken via een crowdfunding. In één avond verzamelden we 5000 euro, en tijdens de hele crowdfunding 7309 euro. Het was een succes. Daarop investeerden we zelf een gelijkaardig bedrag om Kultured te lanceren.”

Welke ambitie koestert u? “Als iedereen met interesse in fermenteren de weg naar ons vindt, zijn we al tevreden. Daarnaast is het de bedoeling een rendabel bedrijf te maken, maar het hoeft niet ons hoofdberoep te worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content