KRITISCHE WERKGEVERS

JURIDISCHE ONZEKERHEID.

De voorzitter van de Congolese werkgevers FEC (de vroegere Aneza), José Endundo Bononge, plaatst kritische kanttekeningen bij de eerste daden van het nieuwe bewind. Zakenman Endundo, onder meer eigenaar van de luchtvaartmaatschappij Alliance Airlines (voordien Zairean Airlines), was ook voorzitter van de Zaïrese werkgeversorganisatie Aneza. Endundo ziet “bemoedigende maatregelen,” maar geeft onvoldoendes inzake rechtszekerheid, het uitroeien van administratieve pesterijen en de fiscaliteit in het nieuwe Congo. “De personenbelasting is gehalveerd tot 25 % en er is nu belastingvrije invoer voor bedrijfswagens. Prima, maar die maatregelen dienen ingebed in een allesomvattende niet een sectorale macro-economische sanering van de economie. De regering verkondigt op een nogal simplistische manier dat Congo rijk genoeg is om het te rooien zonder tussenkomst van de Wereldbank of het Internationaal Muntfonds. Maar het bruto binnenlands product (BBP) bedraagt 2 tot 3 miljard VS-dollar. Met een gemiddelde belasting van 10 % en in de veronderstelling dat deze inkomsten effectief in de staatskas belanden, komen we aan amper 300 miljoen dollar inkomsten. Daarmee trek je Congo niet op gang. We moeten naar een BBP van minstens 7 tot 8 miljard dollar. Alleen het onderhoud van de nog bestaande wegen vereist al 80 miljoen dollar, het onderwijs een veelvoud daarvan.”

Endundo hoort “retoriek, die wel de goede richting opgaat.” De industrie draait echter op 25 %, de informele economie domineert de formele sector. Investeringen in de mijnbouw renderen pas over vier of vijf jaar. “Intussen mag het weinige dat nog productief is vooral niet ontmoedigd of onderdrukt worden. En dat kan alleen in samenspraak met de productieve krachten en de sociale partners. Niet door het van bovenaf opleggen van bevelen. Ik zie een aantal ministers op populistische a priori’s drijven. Van het genre : ondernemers zijn uitbuiters van het volk. Sommigen wanen zich opnieuw in 1960, toen men ook dacht dat de gebraden kippen uit de lucht zouden vallen. Ik zeg niet dat de nieuwe bewindslieden hierop inspelen, maar ze zouden door anderen gemanipuleerd kunnen worden. Men dient eerst de economie op de sporen te krijgen en daarná te onderzoeken of er ruimte is voor loonsverhogingen. Onze bedrijven zijn uitgemergeld. De inkrimping van de monetaire massa heeft ons in één maand van een hyperinflatie in een deflatie gebracht. De munt klom van 180.000 NZ voor 1 dollar naar 120.000 NZ. Zonder neerwaartse aanpassing van de index kost dat de bedrijven een 30 % bijkomende loonlast. Weinigen zullen zo’n slag overleven.”

Endundo vreest een overhaaste muntsanering : “Eerst dienen de macro-economische parameters fundamenteel aangepakt en moet de regering handelen in samenspraak met het IMF en de internationale geldschieters. Een lichte muntdepreciatie is wenselijk, op voorwaarde dat ze de economie effectief zuurstof geeft. En dat tegelijk alle opbrengsten van douane, belastingen en dies meer op een waterdichte manier in de staatskas terechtkomen.”

JOSÉ ENDUNDO, FEC-VOORZITTER De regering moet zich hoeden voor onrealistische retoriek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content