Koortsscanners zijn hot
Met de versoepeling van de lockdownregels moeten bedrijven en instellingen een manier vinden om besmette personen te ontdekken en naar huis te sturen. Dat gebeurt op basis van de lichaamstemperatuur.
Koorts meten
Koorts kan een indicatie zijn van een besmetting met het sars-COV-2-virus. De lichaamstemperatuur kan op afstand worden gemeten met scanners die werken op basis van thermische camera’s. “Zulke thermische camera’s worden onder meer al gebruikt om energieverlies in woningen of elektriciteitskasten te meten”, zegt Filip De Coninck, chief valorisation officer van Flanders Make. Dat onderzoekscentrum, dat aan een temperatuurmeetsysteem voor bedrijven werkt, voert in ons land vooral projecten voor de maakindustrie uit.
Grote vraag
De vraag naar koortsscanners is groot. Die komt zowel van grote als kleine bedrijven in de industrie, ziekenhuizen, beheerders van kantoorgebouwen, ondernemingen met coworkingruimtes, de horeca, supermarkten en organisatoren van evenementen. De metingen met de scanners moeten altijd binnenskamers worden uitgevoerd, waar constante en stabiele omgevingsfactoren zijn.
Statisch of dynamisch
Bedrijven en instellingen willen de lichaamstemperatuur van de binnenkomende mensen snel kunnen meten, om een flessenhals aan de ingang te voorkomen. Met een statische scanner moet de persoon stilstaan voor een thermische camera. Statische scanners meten de temperatuur bij de ogen en de neus, omdat de bloedvaten op die plaats het dichtst bij de huid liggen. Met een dynamisch toestel stapt de persoon langs de scanner.
Elke dag Kalibreren
Filip De Coninck wijst erop dat de scanner elke dag opnieuw moet worden gekalibreerd. De buitentemperatuur speelt ook een rol en die is altijd anders. Iemand die met de fiets naar het werk komt, heeft door de inspanning een iets verhoogde temperatuur. Daarnaast is er het wind-chilleffect. Dat houdt in dat de lichaamstemperatuur even daalt door de wind. Nico Ramacker – de CEO van Avalasia in Menen, dat temperatuurscanners verkoopt – zegt dat dat effect na een paar seconden verdwijnt en dat metingen op een parking in een container zouden kunnen gebeuren.
Direct ingrijpen
De beelden en de gegevens die de meters genereren, worden niet opgeslagen, omdat dat moeilijkheden met de privacy kan geven. Er is in principe ook geen behoefte aan de opslag van beelden, zoals die er wel is bij beveiligingssystemen voor de preventie van diefstallen en de opsporing van daders. “Je moet toch direct ingrijpen als er iemand koorts heeft”, zegt Nico Ramacker.
5 tot 30
duizend euro kost een lichaamstemperatuurscanner, maar er zijn ook toestellen van 1000 euro.
40 procent
van de aanvragen voor scanners bij Avalasia komt van Belgische bedrijven. Avalasia krijgt ook aanvragen uit Frankrijk, Nederland, Spanje en Italië.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier