Koersdip biedt kansen

Ook exploitanten van handelsplatformen hebben last van het slechte beursklimaat. Op Euronext lag het dagelijkse handelsvolume van 2,6 miljard euro in augustus 12 procent lager dan in de voorgaande maand. Tegenover jaar eerder komt die daling op 10 procent.

De echte pijn zit bij het opdrogen van de stroom nieuwe beursgangers. In augustus kwamen slechts vier bedrijven naar de beurzen van Euronext. Zowel in juli dit jaar als vorig jaar waren dat er nog tien. In totaal haalden bedrijven 331 miljoen euro op met aandelen- en obligatie-uitgiftes. Dat is ruim 70 procent minder dan in de vergelijkingsperiodes.

De mindere periode wordt weerspiegeld in de koersontwikkeling van Euronext. Het aandeel noteert 15 procent lager dan drie maanden geleden. Tegenover een jaar geleden komt het verlies op meer dan 35 procent. In financieel opzicht wordt de onderneming aanzienlijk minder sterk geraakt door het negatieve beurssentiment dan de koersdaling doet vermoeden. Veruit het grootste deel van de omzet bestaat uit terugkerende inkomsten. Een belangrijke reden voor de koersdruk is een verschuiving in beleggingsvoorkeuren in de sector. Institutionele beleggers kiezen in het financiële segment massaal posities in bankaandelen, die sterker profiteren van de oplopende rente.

Het beursbedrijf zal beleggers niet snel verrassen met ambitieuze groeiplannen. Tot 2024 mikt de onderneming op een omzetgroei van gemiddeld 3 à 4 procent en een ebitda-groei van 5 à 6 procent. Dankzij een sterk kostenbeleid stijgt de aangepaste ebitda-marge (59% in 2022) gebruikelijk sneller dan de eigen doelstelling.

Conclusie

Het beleid om de helft van de winst als dividend uit te keren, levert over het lopende jaar een uitkering van naar schatting 2,20 euro per aandeel op. Dat is een rendement van 3,4 procent. Voor beleggers is dat een aantrekkelijke inkomstenstroom in afwachting van een omslag in het beursklimaat, of een overname die synergievoordelen oplevert. In combinatie met de overdreven onderwaardering ten opzichte van sectorgenoten is dat een aanleiding om een koopadvies op het Euronext-aandeel te plakken.

Verschenen op insidebeleggen.be op 11 oktober

Koersdip biedt kansen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content