Koers bitcoin zakt spectaculair

. © Tsokur (iStock)

Dat beleggen in bitcoin een riskante aangelegenheid is, wordt deze week pijnlijk duidelijk. Terwijl de virtuele munt in het begin van de week nog bijna 20.000 dollar waard was, zakte de koers vrijdag in Hongkong tot onder de 13.000 dollar. Op één dag verloor de munt 21 procent van zijn waarde. Tegenover het hoogste niveau deze maand gaat het om een waardeverlies van bijna 40 procent.

Diegenen die al lang in de bitcoin hebben belegd, doen wel nog altijd een goede zaak. Tegenover begin dit jaar steeg de koers van de virtuele munt met 1.100 procent.

Beleggers moeten er in ons land dan wel rekening mee houden dat ze belastingen verschuldigd zijn. Wie speculeert met de digitale munt en dat niet beroepsmatig doet, moet die inkomsten aangeven als ‘diverse inkomsten’, waarop een belasting van 33 procent is verschuldigd. Dat blijkt uit een ruling waarover enkele kranten vrijdag berichten.

In dit rulinggeval ging het om een student die als toepassing op zijn studies een applicatie had ontwikkeld voor de automatische aan- en verkoop van bitcoins. De fiscus beoordeelde dat als speculatie en niet als winst uit een gewone meerwaarde zoals bij aandelen die men lange tijd aanhoudt.

Mocht dat wel het geval zijn geweest, waarbij bitcointransacties binnen het normale beheer van de beleggingsportefeuille vallen, dan zijn de meerwaarden belastingvrij. Als men daartegen bitcoins beroepsmatig verhandelt, vallen de inkomsten onder de tarieven van de gewone personenbelasting.

Een bitcointrader in België moet zijn inkomsten zelf aangeven, voor de fiscus is het niet makkelijk om dat soort verrichtingen op te sporen want de handel is niet gereguleerd en gebeurt via buitenlandse handelsplatformen.

Partner Content