Knus en laagdrempelig

Drie pretentieloze eethuizen waar je in een cosy omgeving smakelijk tafelt.

DE KRUIER ODE AAN DE BELGISCHE KEUKEN

Restaurant De Kruier bevindt zich in Ramskapelle, een schilderachtig dorp dat administratief werd ingelijfd bij de badstad Knokke-Heist maar zijn landelijke karakter wist te behouden. Langs de hoofdstraat met het vernieuwde kasseiendek staan met smaak opgeknapte boerenhuisjes.

De Kruier heeft zich genesteld in een hoevetje onderaan de ‘berg’ met de graanmolen en tegenover een weide met schapen. De Kruier wordt uitgebaat door de broers Pieter en Maarten Callant. Overgrootvader, die ook Pieter Callant heette, kocht het pand met inbegrip van de molen. Deze graanmolen dateert van 1896 en heeft opvallend kleine wieken – aan de kust is er wind genoeg. De ouders maakten van de hoeve een restaurant en kleinzonen Pieter en Maarten vernieuwden de zaak.

De gelijkvloerse verdieping werd opengetrokken en kreeg een elegant-landelijke inrichting in Flamant-stijl. In de open keuken zie je de broers Callant aan het werk. Pieter is 27 jaar, liep school in Spermalie en ging in de leer in kustrestaurants als Ter Dycken, Esmeralda en Maison Vandamme. Maarten is 25 jaar en studeerde eerst industriële wetenschappen voordat hij zich bekeerde tot de horeca en in de leer ging bij Jardin Tropical in Knokke. Nadat de broers het restaurant van hun ouders overnamen, introduceerden zij een vlotte stijl met een gezellige sfeer. In de tuin staat een paviljoen met jukebox, waar je voor of na het eten gezellig iets kan drinken.

Het duo kookt klassiek en onderhoudt goede contacten met vissers. De spijskaart brengt een ode aan de Belgische keuken: salade met handgepelde garnalen (17 euro), ribstuk (22 euro), kalfsniertjes (25 euro), op het vel gebakken kabeljauw (25 euro) en tarbot (28 euro). In het seizoen zijn bereidingen met inlands wild specialiteit. De wijnkaart is Frans georiënteerd en afgestemd op conservatieve drinkers. Visitekaartje is het aantrekkelijk geprijsde menu van drie gangen (35 euro). In De Kruier ligt de drempel laag: zowel dagjestoeristen als het chique volk uit Knokke voelen er zich thuis.

RESTAURANT DE KRUIER: RAMSKAPELLESTRAAT 66, 8300 KNOKKE, TEL.: 050 51 53 13, DINSDAG EN WOENSDAG GESLOTEN, ALLEEN CONTANTE BETALING, www.kruier.be

PARFUMS DE CUISINE STERRENCHEF GOOIT HET ROER OM

Namen is en prettig geordende stad waar het voor dagjestoeristen aangenaam toeven is. Het centrum is voetgangersvriendelijk en het is er veilig en net. De aanwezigheid van universiteit en scholen heeft een verfrissende invloed op het dagelijkse leven. De inwoners van de Waalse hoofdstad zijn vriendelijk en gesteld op tradities en dat merk je ook in de vele restaurants.

Parfums de Cuisine is een intiem eethuisje met bescheiden inrichting. Het restaurant opende anderhalf jaar geleden in het historische hart van de stad en bouwde in korte tijd een stevige reputatie op. Aan de basis van dit vertrouwen ligt het verleden van chef-kok en eigenaar Eric Lekeu. De man maakte carrière in grote huizen, maar gooit het deze keer over een andere boeg. Hij nam een klein eethuis over, verfriste de inrichting en ging aan de slag met een minimum aan personeel. Hij staat alleen in de open keuken en kookt zonder franjes. Dat valt zo in de smaak dat de bekende chef op korte tijd zijn vroegere fanclub wist te recupereren. Dat is niet verwonderlijk, want de man is een rot in het vak.

De kok komt van de Naamse Ecole Hôtellerie de la Citadelle en kookte in Waalse sterrenrestaurants als Clos Saint-Michel in Saint-Hubert en in Le Grand Corroy in Corroy-le-Grand. In Parfums de Cuisine presenteert hij eerlijke, traditionele gerechten voor verteerbare prijzen. Visitekaartje is het Menu Parfums et Saveurs (drie gangen 30 euro, vier gangen 40 euro, vijf gangen 50 euro). De spijskaart vermeldt een tiental gerechten en wordt gesteund door een Frans georiënteerde wijnkaart met zorgvuldig gekozen flesjes tegen redelijke prijzen. Voor de liefhebbers is er ’tête de veau en tortue’ (19 euro). Bij de kalfskop in madera komt bouillon, hardgekookt ei en augurk.

De eetzaal is het domein van een keurige zaalmeester die professioneel te werk gaat. Restaurant Parfums de Cuisine is een aanrader.

RESTAURANT PARFUMS DE CUISINE: RUE DU BAILLY 10, 5000 NAMEN, TEL.: 081 22 70 10, ZONDAG EN MAANDAG GESLOTEN, LUNCH VOOR 22 EURO, www.parfumsdecuisine.net

LE CHAMEAU S’EN FOUT ZOALS EEN GEZELLIG FRANS BUURTRESTAURANT

Le Chameau s’en Fout neemt de gelijkvloerse verdieping in van een oude patriciërswoning. De ruimte is huiselijk en smaakvol ingericht en het ruikt er naar boenwas. Op de plankenvloer staan feestelijk gedekte tafels. Op de marmeren schouw pronkt een stil- leven van pompoenen. Oranje accenten en jazzmuziek dompelen het geheel in een sfeertje dat doet denken aan het Parijs van de jaren zestig. In de eetzaal heerst een warme, persoonlijke ambiance die geënt is op de manier waarop de eigenaars thuis zelf graag vrienden onthalen. De meeste bezoekers voelen er zich zo thuis dat ze blijven plakken.

Achter de toog staat eigenaar Patrick Verbruggen. De kok is een rot in het vak. Hij werkte zowel in de keuken als in de zaal van populaire Leuvense eethuizen als Blauwe Zon, Blauwe Maan en Gele Kastanje. Hij nam een sabbatjaar om uit te zoeken wat er in Leuven ontbrak en stelde vast dat er plaats is voor een buurtrestaurant met lekker eten voor democratische prijzen. Precies een jaar geleden opende hij samen met vennoot Laurent Ulens Le Chameau s’en Fout. De naam komt van een chanson van de Parijse variétéartieste Marie Dubas.

Patrick Verbruggen kokkerelt en public. Voor de lunch staat hij er zelfs moederziel alleen voor. Om zijn taak te verlichten, is er dan uitsluitend een tweegangenlunch met koffie en water voor de democratische prijs van 15 euro. ’s Avonds komt vennoot Laurent Ulens na zijn job bijklussen en afficheert de kaart een menu met keuze uit vijf voorgerechten, zeven hoofdgerechten en enkele nagerechten. Het avondmenu kost slechts 30 euro. Bestel je afzonderlijk een voorgerecht of een hoofdgerecht, dan betaal je 10 of 16 euro.

De bereidingen van Patrick Verbruggen zijn geïnspireerd op de landelijke keuken van Frankrijk en Italië.

RESTAURANT LE CHAMEAU S’EN FOUT: DIRK BOUTSLAAN 14, 3000 LEUVEN, TEL.: 016 50 90 14, ZATERDAGMIDDAG EN ZONDAG GESLOTEN, www.lechameausenfout.be

Door Pieter van Doveren / Foto’s: Daniel Geeraerts

De Kruier bevindt zich in Ramskapelle, een dorp dat zijn landelijke karakter wist te behouden.

Parfums de Cuisine bouwde in korte tijd een stevige reputatie op.

De bereidingen in Le Chameau s’en Fout zijn geïnspireerd op de landelijke keuken van Frankrijk en Italië.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content