KLIMAATCONFERENTIE
Industrie boekt resultaten
“Wij wachten niet op klimaatconferenties om iets te doen aan de milieuproblematiek,” zegt Jacques Claeys, voorzitter van de Vereniging van Industriële Bedrijven Noord-Antwerpen ( Vibna) : “Tussen 1980 en 1995 bijvoorbeeld daalde de totale luchtemissie in het Antwerpse havengebied van 179 kT tot 114 kT (-36,2 %).”
Deze week onderhandelen de Verenigde Naties (VN) in Kyoto (Japan) over een beperking van de uitstoot van broeikasgassen. Vijf jaar na het ondertekenen van het wereldklimaatverdrag in Rio de Janeiro (Brazilië) hopen de internationale regeringsleiders tot bindende afspraken te komen. Toch zit een algemene CO2-vermindering er niet in. De politieke standpunten van de Verenigde Staten en Europa liggen te fel uiteen.
“De reductie van koolstofoxide blijft een probleem,” geeft Claeys toe. “In totaal stegen de CO-emissies tussen 1980 en 1995 met 28,7 %. Als gevolg van het Vlaamse milieureglement ( Vlarem) vindt nu een kentering plaats. Tussen 1994 en 1995 daalde de uitstoot met 15 %. Hetzelfde geldt voor stikstofoxiden : terwijl de uitstoot van stikstofoxiden tussen 1980 en 1995 nog toenam met 19,2 %, daalde datzelfde percentage tussen 1994 en 1995 met 14,7 %.” De emissie van zwaveloxide en ammoniak nam respectievelijk met 59,5 % en 46,6 % af. “Ook de kwaliteit van het Scheldewater in Antwerpen-Noord verbetert stelselmatig,” vervolgt Claeys : “De chemische vervuiling neemt af, terwijl het zuurstofgehalte merkbaar toeneemt.”
Voorts waarschuwt de Vibna-voorzitter voor een te rigide toepassing van het voorzorgsprincipe : “Indien we geen enkel risico meer nemen, stopt elke vooruitgang. Wel pleit Vibna voor een responsablecare-programma dat veiligheid/leefmilieu/kwaliteit nastreeft. Respect voor de mens, de natuur en de klant zijn voor ons gelijk.” Ten slotte verzet Claeys zich tegen een energiebelasting, tenzij die op wereldschaal wordt genomen : “De chemische sector in België, die een grote energieverbuiker is, opereert op mondiale schaal. Als België het enige land wordt dat een extra energietaks heft, boren we onze eigen industrie de grond in. Wij geloven meer in vrijwillige overeenkomsten of convenanten. Dat systeem werkt het best. Vibna is daar zelf het beste bewijs van.”
JACQUES CLAEYS (VIBNA) Dankzij vrijwillige acties daalde de CO-emissie in het Antwerpse havengebied tussen 1980 en 1995 met 36,2 %.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier