KIEKJES OP COMPUTER
Sedert Danny Brison zich toelegt op digitale fotografie werkt hij nog sneller, nog beter en vooral goedkoper. Een verdubbeling van de omzet moet haalbaar zijn.
Na zijn opleiding als graficus en fotograaf startte Danny Brison in 1969 een eenmanszaak. Binnen de kortste keren werd zijn studio een vertrouwde naam bij bedrijven en reclamebureaus uit het Antwerpse, temeer daar hij zijn dienstenpakket voortdurend uitbreidde. Zo kon men bij hem ook terecht voor diaduplicaten, overheads, pancartes enzovoort.
Hoe verzeilt zo iemand in de wereld van bits en bytes, van pixels en scanners ? “Toen de foto-cd van Kodak uitkwam, dacht ik : dit is het moment om naar digitale fotografie over te stappen. Drie jaar geleden heb ik een lening afgesloten bij de bank en mij het nodige materiaal aangeschaft, zonder dat ik eigenlijk veel van computers afwist.”
Omdat hij kon terugvallen op zijn grafische opleiding, probeerde Brison zijn dienstenpakket uit te breiden met desktop publishing, maar daarin bleek onvoldoende potentieel te zitten. Het keerpunt kwam in 1995, toen Agfa een digitale camera op de markt bracht. Danny Brison besloot hierop in te pikken. Voor een volledige uitrusting camera, computer, printer betaalde hij 1,5 miljoen frank. Commercieel ging de zaak pas echt aan het rollen na de zomervakantie van dit jaar. Nu maakt hij bijna alle dagen digitale opnamen. “Mijn verbruik van film is teruggevallen tot 20 % van de periode daarvoor. Behalve een opendeurdag en een eenvoudige mailing heb ik geen reclame gemaakt. Toch is er een grote belangstelling, zowel van bedrijven als van reclamebureaus uit het Antwerpse.”
In vergelijking met analoge fotografie is digitale zo’n 30 % goedkoper. Om te beginnen, heeft men geen film nodig, maar ook geen polaroids voor proefopnamen. Voldoet een digitale opname niet, kan ze onmiddellijk gewist en opnieuw worden gemaakt. De kosten voor ontwikkeling en de koerierdienst van en naar het labo vallen weg. Ten slotte moeten de beelden niet meer worden ingescand bij de fotogravure.
In vergelijking met de op film gebaseerde fotografie, die al 135 jaar meegaat, is de digitale fotografie nog piepjong. Maar haar groei wordt liefdevol begeleid. Agfa heeft een aantal fotografen geselecteerd die advies geven over de ontwikkeling van digitale camera’s : twee in de VS, een in Duitsland en Danny Brison in ons land. Hij geeft zijn aanmerkingen op softwareprogramma’s en prototypes alvorens die op de markt komen, hij doet testen op het gebied van belichting en lenzen. Op zijn beurt krijgt hij dan weer feedback van een prepress-bedrijf waarmee hij samenwerkt. “Ik ben heel enthousiast over deze stap. Als ik nu een klassieke opname moet maken, mis ik mijn computerscherm al. Mijn omzet zat vorig jaar rond de 4 miljoen frank. Ik verwacht tegen eind 1997 een verdubbeling.”
DANNY BRISON (STUDIO BRISON) In vergelijking met analoge fotografie is digitale zo’n 30 % goedkoper.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier