KEN UW KLASSIEKERS
Hét lijfblad voor gloednieuwe expats in de hoofdstad van Europa, The Bulletin, rolt van de persen bij de oudste drukkerij van Brussel.
Negen generaties lang, want jaargang 1755. In de gebouwen van de nv Weissenbruch hangen dan ook statige familiebeelden van illustere voorgangers bij de vleet. De stamboom meldt als eerste spruit Chrétien de Weissenbruch uit 1640. “Hoe het kan dat ons bedrijf na negen generaties nog steeds voor de meerderheid in familiale handen is? Wel, ik heb er niet echt een verklaring voor. Waarschijnlijk was de baxter goed,” lacht huidig zaakvoerder Olivier de Weissenbruch, die samen met vader Louis de drukkerij in Anderlecht bestuurt. “Ik hou van dit beroep. Bovendien behoor ik tot de negende generatie. Die combinatie maakt een huwelijk met de onderneming onvermijdelijk.”
Anno 1998 haalt het bedrijf met 62 werknemers een omzet van 212 miljoen. De drukkerij telt vandaag vier grote activiteiten: publicitair werk voor reclamebureaus en de advertentiemarkt, uitgaven voor diverse overheden en uitgevers. Jaarverslagen voor bedrijven zijn een belangrijke tak, net als het drukken van het Engelstalige weekblad The Bulletin. Ook voor het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten worden diverse publicaties verzorgd. “In de achttiende eeuw hadden we nog 200 werknemers in dienst. De uitstoot van werknemers zal verder toenemen door de automatisering,” analyseert Louis de Weissenbruch. “Onze drukkerij heeft nooit een echte bloeiperiode gekend. We zijn steeds een vrij kleine speler geweest, met een stabiele, maar constante groei.”
De historiek levert een boeiend familieportret op. In 1755 startte Weissenbruch in Luik, met als stichter Charles-Auguste. Hij was de uitgever van de illustere encyclopédistes. Onder meer Diderot en d’Alembert drukten in Luik, want de Franse censuur bande hun verlichte werken. Na een tussenstop in Bouillon, vestigde Weissenbruch zich in 1792 definitief in Brussel. Tot 1960 in de Vijfhoek, sindsdien in Anderlecht. In de negentiende eeuw vormden Franse auteurs opnieuw de hoofdbrok van de activiteit: met vooraan Baudelaire, Dumas of Hugo. Maar Weissenbruch specialiseerde zich eveneens in juridisch en bedrijfswerk. De oliecrisis van 1973 betekende voor het bedrijf “een vreselijke periode.” Slechts na een voor die periode immense investering voor de kmo van 20 miljoen in automatisering bleef het bedrijf overeind. En vandaag staat alweer een vernieuwing voor de deur om die “totaal voorbijgestreefde technologie” te vervangen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier